Karel Mortier, hier in 2018 in de Sint-Baafskathedraal, bleef zijn hele carrière lang - en ook daarna nog - zoeken naar het vermiste paneel van de Rechtvaardige Rechters.
Volledig scherm
PREMIUM
Karel Mortier, hier in 2018 in de Sint-Baafskathedraal, bleef zijn hele carrière lang - en ook daarna nog - zoeken naar het vermiste paneel van de Rechtvaardige Rechters. © Foto Nimmegeers / Wannes Nimmegeers

Hoe dé Lam Gods-expert Karel Mortier (96) 90 jaar na de feiten blijft hopen dat het paneel gevonden wordt: “Het is die nacht nooit de kathedraal uit geweest”

Zelf was hij er uiteraard niet bij, toen in 1934 het onderzoek werd geopend naar het verdwenen paneel van het Lam Gods. Maar hoofdcommissaris Karel Mortier werd later wel dé expert in de zaak. Als student raakte hij betrokken, als agent geobsedeerd. Op zijn 96ste blijft hij hopen het paneel ooit te zien. Hij heeft zelfs een sterk vermoeden waar het is. Of hoe de diefstal volgens Mortier eigenlijk geen diefstal was, en hoe het bisdom veel meer weet dan wordt toegegeven.