Zenuwachtigheid bij luchthaven van Luik: auditeur Raad van State geeft negatief advies over vergunning

© BELGA

De auditeur van de Raad van State heeft eind februari een negatief advies gegeven over de vergunning voor de luchthaven van Luik. Als dat advies wordt gevolgd, zou de luchthaven –cruciaal voor vracht – haar activiteiten van de ene dag op de andere moeten stopzetten, schrijft L’Echo.

jvh
Bron: BELGA

Begin vorig jaar vernieuwde de Waalse regering de vergunning voor de luchthaven. Daarbij werd het aantal vliegbewegingen beperkt tot maximaal 55.000 per jaar. Dat aantal kwam er na politieke onderhandelingen: de bevoegde minister wilde aanvankelijk maximaal 50.000 vluchten per jaar toelaten. In de motivatie van de vergunning wordt echter nog verwezen naar het lagere aantal van 50.000. Verschillende partijen, waaronder een aantal Limburgse en Nederlandse gemeenten, Vlaanderen en enkele milieubewegingen trokken naar de Raad van State tegen de nieuwe vergunning.

Volgens de krant L’Echo heeft de auditeur van de Raad van State nu geadviseerd om de vergunning, die loopt tot 2040, te vernietigen. Het advies is niet bindend maar wordt wel vaak gevolgd. En dus heerst er onrust bij de luchthaven, dat een waarschuwing uitstuurde naar de Waalse regering. Liège Airport vraagt om de situatie recht te zetten zonder te wachten op de juridische beslissing. Die analyse wordt ook gedeeld door de Waalse minister van Luchthavens, Adrien Dolimont. Volgens hem is het heronderhandelen van het aantal jaarlijkse vliegbewegingen niet nodig, hoewel Ecolo dat volgens de krant L’Echo wel zou willen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen