Door de stakingsactie bij Monnaie de Paris komt de productie van de olympische medailles mogelijk in gevaar.
2024 Getty Images

Medailles voor Olympische Spelen mogelijk niet op tijd klaar door stakingsactie bij Franse munt

Een 50-tal medewerkers van de Monnaie de Paris, het Franse muntbedrijf dat ook de olympische medailles maakt, leggen al sinds 19 maart het werk neer. Ze eisen betere loonvoorwaarden, maar door de stakingsactie loopt de productie van de medailles voor de Olympische Spelen mogelijk grote vertraging op.

De stakingsactie volgt op de jaarlijkse verplichte onderhandelingen (NAO's) over de salarissen van de medewerkers van het Franse muntbedrijf. De grootste 2 vakbonden hadden naar aanleiding van die onderhandelingen een eisenpakket opgesteld. Ze vroegen onder andere een bonus voor hun harde werk voor de productie van de medailles voor de Olympische Spelen. 

Hun eis werd echter niet ingewilligd door de top van het publieke bedrijf. En dus leggen een 50-tal medewerkers nu het werk neer. De keerzijde van de medaille: mogelijk geraken het olympisch goud, zilver en brons nu niet op tijd klaar voor de start van de spelen.

"Niet op tijd klaar"

De vakbonden willen de naderende Olympische Spelen niet gebruiken als drukmiddel, klinkt het bij vakbondshoofd David Faillenet. Het is de medewerkers ook niet alleen om het geld te doen, benadrukt hij. "De olympische medaille is een pronkstuk. Het is het product van vakmanschap en we willen dat dat naar de juiste waarde gecompenseerd wordt."

Hoewel de vakbonden de medailles niet als pressiemiddel wil gebruiken, laat vakbondsman Faillenet toch vallen dat de productie "van bepaalde categorieën medailles" nog niet gestart is. "Als de eisen van de vakbonden niet worden ingewilligd, zullen de medailles mogelijk niet voldoen aan de noodzakelijke productienormen. Er kunnen ook vertragingen optreden waardoor bepaalde evenementen mogelijk zonder medailles moeten worden gehouden." 

De directie van de Monnaie de Paris wil echter alle geruchten de kop indrukken. De productie van de medailles wordt niet beïnvloed door de stakingsactie, klinkt het. "Alle medailles zijn geslagen en we zijn in de eindfase. We zullen op tijd leveren." Volgens de directie staakte maandag slechts 2 procent van het personeel en bleef het aantal stakenden de daaropvolgende dagen dalen.

"Al is het percentage stakenden van ondergeschikt belang", reageert Faillenet. "De mensen die wel staken, zijn net de medewerkers die de medailles maken."

Olympische medailles
Foto: Getty Images

De medailles van de Olympische Spelen zijn gebaseerd op een ontwerp van het bekende Franse juweliershuis Chaumet, dat verschillende koninklijke en aristocratische figuren in haar klantenbestand heeft. In de medailles wordt bovendien een stukje van de Eiffeltoren ingelegd.

Het Internationaal Olympisch Comité, dat verantwoordelijk is voor de organisatie van de Spelen, maakt zich zorgen om de stakingsacties. Bovendien dreigen niet alleen de medewerkers van de Franse munt met stakingen, ook de openbare vervoerssector wil - zelfs tijdens de Olympische Spelen - het werk neerleggen. Ze hopen op die manier het management ertoe aan te zetten om arbeidsonderhandelingen op te starten.

Het hoofd van het Comité van Parijs 2024, Tony Estanguet, heeft gevraagd om een "wapenstilstand voor stakingen" tijdens de Spelen, iets wat de op 1 na grootste vakbond CGT heeft afgewezen: "We zullen niemand ervan weerhouden zijn rechten te verdedigen", zei CGT-leider Sophie Binet tijdens een interview met de Franse nieuwszender RTL.

Meest gelezen