De luchthaven van Luik is de grootste vrachtluchthaven van België en een van de grootste in Europa.
Foto: Belga

Auditeur Raad van State geeft negatief advies over milieuvergunning: sluiting dreigt voor luchthaven Luik

Eind februari heeft de auditeur van de Raad van State een negatief advies gegeven over de milieuvergunning van de luchthaven van Luik. Als de Raad van State dat advies volgt - wat vaak gebeurt - zal de luchthaven noodgedwongen alle activiteiten moeten staken. Het bericht van L'Echo daarover is bevestigd aan VRT NWS.

Onzekere tijden voor de luchthaven van Luik, de belangrijkste vrachtluchthaven van het land en een van de grootste vrachtluchthavens van Europa. Als de Raad van State het negatieve advies van de auditeur over de milieuvergunning van de luchthaven volgt, zal die moeten sluiten.

Die milieuvergunning is begin vorig jaar verleend door de Waalse regering en bepaalt dat de luchthaven per jaar 55.000 vluchten mag verwerken. De vergunning kwam er na enig politiek gehakketak in de Waalse regering, want minister van Leefmilieu Céline Tellier (Ecolo) wilde oorspronkelijk een plafond van 50.000 vluchten per jaar. 

Hoewel de milieuvergunning 55.000 vluchten per jaar toelaat, wordt in de motivering nog altijd verwezen naar een maximum van 50.000 vluchten per jaar. Daarop zijn een aantal partijen, waaronder enkele Limburgse en Nederlandse gemeenten tegen de vergunning naar de Raad van State getrokken.

De auditeur volgt hun redenering en heeft geadviseerd om de milieuvergunning te schrappen. Zijn advies is niet bindend, maar in de praktijk worden zijn adviezen vaak gevolgd.

Zoeken naar oplossingen

De woordvoerder van de luchthaven van Luik heeft er alle vertrouwen in dat de Waalse regering de vormfout in de tekst van de milieuvergunning rechtzet vóór de Raad van State zich uitspreekt.

Dat lijkt niet vanzelfsprekend, want volgens de woordvoerder van minister van Luchthavens Adrien Dolimont (MR) bestaat daarover nog geen eensgezindheid binnen de regeringsploeg. Het kabinet van minister van Leefmilieu Céline Tellier (Ecolo) zegt te wachten op meer juridisch advies.

"We zijn ons bewust van de toestand op de luchthaven van Luik", reageert Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) in het Waals Parlement. "We doen er alles aan om een zo passend mogelijke oplossing te vinden."

Meest gelezen