Koning Filip riep op om het vertrouwen tussen burger en instellingen te verbeteren.

Koning Filip spreekt Europees Parlement toe: "Bij elke crisis tonen we ons verenigd en daadkrachtig"

37 jaar na zijn oom, koning Boudewijn, heeft koning Filip het Europees Parlement in Brussel toegesproken. Filip benadrukte dat de Europese Unie er bij crisismomenten verenigd stond. Hij pleit wel voor meer besluitvaardigheid als er meer lidstaten toetreden. Filip maakt zich ook zorgen over het verlies van vertrouwen in de instellingen. 

Koning Filip sprak het Europees Parlement toe nu ons land voorzitter is van de Raad van de EU. Hij loofde de sterkte van de 27 lidstaten van de Europese Unie.

"Er wordt vaak over de verdeeldheid binnen de EU gesproken", stelt hij. De koning ziet echter vooral de eensgezindheid "in de steun aan Oekraïne", "na het brexitreferendum" en tijdens de "coronapandemie".

Ecologie, economie en menselijkheid

Maar de uitdagingen zijn groot. Filip haalt het klimaatbeleid aan en de beoogde strategische onafhankelijkheid inzake energie. "Laten we de koers aanhouden, terwijl we ervoor zorgen dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. De EU is de geo-ecologische actor bij uitstek", klinkt het.   

De koning ziet best verbeteringspunten. We mogen geen "slaapwandelaars" zijn, noemt hij het. Hij pleit voor een "echte Europese herindustrialisering", eentje die gericht is op een "groene en digitale revolutie". Filip vraagt om een langetermijnvisie waarbij "indien er niet genoeg geld is binnen het Europese budget, we open moeten durven staan voor andere financieringsstromen". De EU moet met andere woorden een grotere geo-economische rol spelen.

De Unie kan op termijn uitbreiden. "De 27 moeten nadenken over hoe we besluitvaardiger zijn", zegt Filip. Hij haalt daarbij aan dat tijdens de coronacrisis burgers niet begrepen hoe er verspreid werd opgetreden.

Beleidsmakers moeten resultaten voorleggen

Koning Filip wil terug vertrouwen in de instellingen

Filip beseft dat heel wat mensen hun geloof en vertrouwen in de instellingen hebben verloren. "Hiertoe moeten beleidsmakers zich bij hun beslissingen richten op de grote zorgen en angsten van de burgers én resultaten voorleggen", is zijn oproep. 

De koning noemt voorts onze democratie een waarborg voor menselijke waarden. Filip: "De huidige crisis in de wereld is ook een morele crisis. (...) Europa zou het huis moeten zijn van menselijkheid. Laat Europa dan ook de motor vormen van een geopolitiek van de menselijkheid." 

Bekijk: in 1987 toonde koning Boudewijn zich bezorgd over de werkloosheid

Videospeler inladen...

Meest gelezen