© Shutterstock

Traditioneel Japans dieet heeft bij vrouwen positief effect op de hersenen, zegt studie

Na het Mediterraans dieet, dat al jarenlang wordt geloofd om z’n positieve effect op onze gezondheid, is het nu de beurt aan het Japans dieet om in de schijnwerpers te staan. Volgens een nieuwe studie zou het eetpatroon vooral bij vrouwen breinatrofie – het krimpen van de hersenen –kunnen beperken.

Camille Van Puymbroeck

Naarmate we ouder worden, krimpt ons brein. Een natuurlijk proces waar niets aan te veranderen valt. Het tempo van die breinatrofie doet er wel toe. Hoe sneller onze hersenen krimpen, hoe groter namelijk het risico op geheugenverlies en dementie.

Vis en miso

Een nieuw onderzoek van Giovanni Sala van de University of Liverpool in het Verenigd Koninkrijk en Shu Zhang van het National center for geriatrics and gerontology in Japan wijst nu op de mogelijke positieve effecten van een traditioneel Japans dieet op breinatrofie. Vooral vrouwen zouden baat hebben bij het eetpatroon en zouden zo zelfs hun geheugen kunnen boosten.

Het traditioneel Japans dieet bestaat vooral uit rijst, vis, zeevruchten en fruit. Die basis wordt aangevuld met typisch Japanse ingrediënten zoals miso, zeewier, groene thee, (gefermenteerde) sojabonen en paddenstoelen. Hoewel steeds meer Japanners volgens de wetenschappers overstappen op een westers dieet, zouden we dus beter het tegenovergestelde doen.

Hoewel er slechts 1.636 participanten deelnamen aan de studie en verder onderzoek zich opdringt, zijn de eerste resultaten veelbelovend. Het positieve effect zou voornamelijk veroorzaakt worden door de overvloed aan vitaminen, polyfenolen, fytochemicaliën en onverzadigde vetzuren in het Japanse eetpatroon. Het verschil tussen de impact op mannen en vrouwen zou volgens de onderzoekers dan weer te wijten zijn aan enkele negatieve gewoontes die vooral bij mannen populair zijn en het effect teniet zouden doen, zoals roken en overmatige alcoholconsumptie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer