In de Russische stad Orenburg staan de straten blank

Water van Oeral stijgt tot 10 meter, meer dan 100.000 mensen geëvacueerd in Kazachstan en Rusland

In Kazachstan en Rusland treedt de Oeral ver buiten haar oevers door de aanhoudende neerslag en omdat de rivier het snel toestromende smeltwater niet aankan. Ondertussen steeg het waterpeil al tot 10 meter, 70 centimeter hoger dan het breekpunt. Verschillende steden langs de rivier staan volledig blank, meer dan 100.000 inwoners moesten al geëvacueerd worden.

Afgelopen winter viel ongewoon veel sneeuw in de Oeral, een gebergte dat in Rusland ruwweg van noord naar zuid loopt. Door de hoge temperaturen smelt al die sneeuw nu een stuk sneller dan gewoonlijk. De Oeralrivier, die ontspringt in het Oeralgebergte en uitmondt in de Kaspische Zee, kan die grote toevloed aan smeltwater niet aan, met grote overstromingen tot gevolg.

Bekijk: De overstromingen in Rusland en Kazachstan richten veel schade aan:

Videospeler inladen...

Breekpunt overschreden

Het water staat op sommige plaatsen al 70 centimeter boven het breekpunt, dat op 9,3 meter ligt. Verschillende steden langs de rivier staan onder water. Vooral de Russische stad Orenburg, een stad met 550.000 inwoners vlak bij de Kazachse grens, krijgt het zwaar te verduren. Meer dan 10.000 huizen zouden daar al overstroomd zijn.

Ook in de Russische stad Orsk is de toestand nog steeds kritiek. Eind vorige week werd de stad getroffen door een dambreuk. Volgens de lokale autoriteiten was het vooral de combinatie van hevige regenval en smeltwater die de dam deed breken. De komende dagen wordt er wel opnieuw minder neerslag verwacht, maar door de warme temperaturen blijft de sneeuw voorlopig aan sneltempo verder smelten.

Alles samen moesten in Rusland en Kazachstan al meer dan 110.000 mensen geëvacueerd worden. Mogelijk zal dat aantal de komende dagen nog oplopen. "Het waterpeil zal blijven stijgen in overstromingsgebieden, grote hoeveelheden water vloeien ook naar nieuwe regio's", zegt de woordvoerder van het Kremlin Dmitry Peskov. In Kazachstan is in 8 van de 17 provincies de noodtoestand actief.

Volgens de inwoners van de stad Orsk zijn vooral de Russische regering en de lokale autoriteiten verantwoordelijk voor de wateroverlast. Al enkele dagen komen mensen er op straat. "Schande, schande" en "Poetin, help ons", roepen de demonstranten er.

De betogers verwijten de autoriteiten dat ze te veel geld betaald hebben voor een slechte dam. Het Russische openbare ministerie heeft ook een onderzoek geopend naar mogelijke verwaarlozing van de dam en het in de wind slaan van veiligheidsvoorschriften tijdens de constructie.

Ook de rivier Samara, een deelrivier van de Oeral, treedt buiten haar oevers

President Vladimir Poetin heeft de regering gevraagd een speciale commissie op te richten om de overstromingen in de regio's Orenburg, Kurgan en Tyumen aan te pakken, meldt het Kremlin. De president wordt op de hoogte gehouden van de situatie, maar plant niet meteen een bezoek aan de regio, klinkt het. 

Meest gelezen