In november liet Hamas meer dan 100 gijzelaars vrij.

"Hamas heeft niet genoeg gijzelaars meer om vrij te laten in eerste fase van staakt-het-vuren"

Hamas zou op dit moment niet in staat zijn om 40 vrouwelijke, zieke en oudere gijzelaars te identificeren en op te sporen. Dat is het aantal dat Hamas zou moeten vrijlaten in de eerste fase van een eventueel staakt-het-vuren. Het zou kunnen betekenen dat er al meer gijzelaars dood zijn dan bekend is.

Hamas en Israël onderhandelen al maanden over een nieuw staakt-het-vuren, onder het toeziend oog van Egypte, Qatar en de Verenigde Staten. De grote lijnen van zo'n akkoord zouden al vastliggen. In een eerste periode van 6 weken zou Hamas 40 gijzelaars moeten vrijlaten, in ruil voor de vrijlating van honderden Palestijnen uit Israëlische gevangenissen.

Onder die 40 gijzelaars zouden zich alle vrouwen moeten bevinden die Hamas nog gevangen houdt, samen met zieke, gewonde en oudere gijzelaars. Maar Hamas zou aan de internationale onderhandelaars laten weten hebben dat het niet aan 40 levende gijzelaars komt die aan die criteria voldoen. Dat meldt de Amerikaanse zender CNN, op basis van 2 bronnen die dicht bij de onderhandelingen staan.

Mannen sneller vrijlaten

Volgens een van die bronnen zou de zogezegde onmogelijkheid van Hamas om genoeg gijzelaars te vinden een groot obstakel zijn in de onderhandelingen. Israël vroeg Hamas de voorbije maanden geregeld om een lijst met namen van gijzelaars en hun gezondheidstoestand. Hamas zou telkens geantwoord hebben dat het een gevechtspauze nodig heeft om hen te kunnen opsporen en samenbrengen.

De tientallen gijzelaars zouden verspreid in de Gazastrook vastgehouden worden, door verschillende delen van Hamas, maar ook door andere milities zoals Islamitische Jihad.

Volgens een van de bronnen van CNN zou Israël er bij Hamas op hebben aangedrongen om tijdens de eerste fase van het staakt-het-vuren dan maar meer jonge mannelijke gijzelaars vrij te laten, onder wie militairen, die eigenlijk pas later aan bod zouden komen.

De meeste gijzelaars die nog in Gaza zijn, zouden inderdaad mannelijke militairen of mannelijke reservisten zijn. Maar Hamas zou die langer willen vasthouden, om zo zelf meer eisen te kunnen stellen tijdens de onderhandelingen.

Meer gijzelaars dood?

Op 7 oktober nam Hamas naar schatting zo'n 250 mensen gevangen in het zuiden van Israël, die naar de Gazastrook werden ontvoerd en daar gegijzeld worden (of werden). In de eerste maand van de oorlog liet Hamas 4 vrouwen vrij. Tijdens een bestand van een week liet Hamas nog eens meer dan 100 gijzelaars vrij.

Daarna slaagde Israël er in om nog enkele gijzelaars te bevrijden, maar het leger moest ook al meerdere lichamen van dode gijzelaars bergen.

Nu zouden er nog ongeveer 130 gijzelaars in de Gazastrook zijn. Israël vermoedt dat een 30-tal onder hen al dood is. Maar de mededeling van Hamas zou erop kunnen wijzen dat dat aantal hoger ligt.

Dicht bij een akkoord?

Of en wanneer er een nieuw staakt-het-vuren komt, is nog altijd niet duidelijk. De voorbije maanden kwamen er geregeld berichten naar buiten dat ze heel moeizaam zouden verlopen. Israël en Hamas zouden elkaars eisen telkens weer van tafel hebben geveegd.

Begin deze week meldden Egyptische media plots dat de onderhandelingen de goede kant zouden uitgaan en er over de belangrijkste zaken een akkoord zou zijn. Ook vanuit Israël kwamen er voor het eerst sinds lang positieve signalen.

Maar dezelfde dag liet Hamas weten dat er wat hen betreft nog geen grote vooruitgang was geboekt. En de Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet plots weten dat er al een datum was vastgelegd voor een grondoffensief in Rafah, zonder te zeggen wanneer precies. De hoop op een nakend akkoord leek meteen weer verdwenen.

Van zuid naar noord

Een van de grootste struikelblokken in de onderhandelingen zou de terugkeer van Palestijnen uit het zuiden van de Gazastrook naar het noorden zijn. Israël zou geen jonge mannen willen laten terugkeren, omdat het vreest dat daar leden van Hamas zouden bij zijn, die zich in het noorden zouden kunnen hergroeperen.

Volgens het Britse persagentschap Reuters zouden 2 Israëlische bronnen die dicht bij de onderhandelingen staan, gezegd hebben dat Israël nu bereid zou zijn om in ruil voor de vrijlating van gijzelaars 150.000 Palestijnen uit het zuiden naar het noorden te laten terugkeren, zonder veiligheidscontroles.

Een officiële bevestiging daarvan is er nog niet. Het kantoor van premier Netanyahu wil niet reageren.

Meest gelezen