© AFP

Biden overweegt Australisch verzoek om vervolging van Julian Assange in te trekken

De Amerikaanse president Joe Biden zei woensdag dat hij het verzoek van Australië, over het intrekken van de vervolging van WikiLeaks-oprichter Julian Assange, overweegt.

SGG

De Australische premier Anthony Albanese steunde in februari een motie in het lagerhuis van het parlement waarin werd opgeroepen Assange terug te sturen naar zijn geboorteland Australië.

De VS willen Assange uit het Verenigd Koninkrijk uitleveren op beschuldiging van het lekken van militaire gegevens. Assange ontkent de aanklacht en zegt dat het lekken een journalistieke daad was.

Toen Biden woensdag gevraagd werd naar een reactie op het Australische verzoek zei hij: “We overwegen het.”

Assange zit al enkele jaren in de Belmarsh-gevangenis in Londen en vecht zijn uitlevering aan bij de Britse rechtbank. Zijn uitlevering werd in maart nog uitgesteld nadat het Hooggerechtshof in Londen van de Verenigde Staten de garantie wou dat hij niet de doodstraf zou krijgen na uitlevering.

Amerikaanse aanklagers willen Assange berechten voor 18 aanklachten, bijna allemaal onder de Spionage Act, over het vrijgeven door WikiLeaks van vertrouwelijke Amerikaanse militaire dossiers en diplomatieke kabels met betrekking tot de oorlogen in Afghanistan en Irak.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer