Waakzaamheid verhoogd in alle middelbare scholen na “potentiële dreiging”, maar OCAD acht dreigmail “niet geloofwaardig”

Het Nationaal Crisiscentrum heeft woensdagavond gewaarschuwd voor een potentiële dreiging tegen middelbare scholen in ons land. De waakzaamheid in alle scholen werd verhoogd, al laat het OCAD donderdag weten de dreigmail die verschillende scholen ontvingen “niet geloofwaardig” te achten.

tg, adb, jvh, jcd
Bron: PRpro

Het Nationaal Crisiscentrum werd woensdag geïnformeerd over een potentiële dreiging die geuit werd ten aanzien van middelbare scholen. “De situatie wordt van dichtbij opgevolgd door de betrokken diensten, en er zijn preventieve maatregelen genomen”, liet het Crisiscentrum woensdagavond weten in een persbericht. Het vroeg om “verhoogde waakzaamheid” in alle scholen “in het hele land”, en om elke verdachte situatie te melden.

Een woordvoerder van het Crisiscentrum bevestigt dat alle middelbare scholen in België betrokken zijn. Zij kunnen zelf beslissen over extra maatregelen, zoals bijvoorbeeld sluiting donderdag.

Scholen gesloten in Luik

De Vlaamse middelbare scholen en het Nederlandstalig onderwijs in Brussel hebben momenteel paasvakantie, Franstalige scholen hebben wel gewoon les. In de provincie Luik beslisten de burgemeesters van verschillende gemeenten – Bitsingen, Blegny, Dalhem, Juprelle, Oupeye en Wezet – woensdagavond al dat de onderwijsinstellingen op hun grondgebied donderdag niet zullen sluiten.

De politiezone Basse-Meuse in Luik liet wel weten maatregelen te nemen in de buurt van scholen. “Onze kinderen kunnen er in alle veiligheid naartoe”, klonk het in een persbericht. De politie zegt verder zich ervan bewust te zijn wat voor ongerustheid het nieuws kan teweegbrengen, maar vraagt om “niet toe te geven aan paniek”.

“Dreiging niet geloofwaardig”

Het orgaan voor de dreigingsanalyse OCAD heeft de situatie donderdag ook geanalyseerd, en is tot de conclusie gekomen dat de dreiging “op basis van de beschikbare informatie niet geloofwaardig is”. Het OCAD raadt wel aan om aandachtig en waakzaam te blijven, en de nodige preventieve veiligheidsmaatregelen in acht te nemen.

Het dreigingsniveau 3 blijft ook van kracht. Dat betekent dat de dreiging ernstig is, en er een verhoogde waakzaamheid en aanwezigheid is van de politie. Dat niveau is al van kracht sinds de terreuraanslag op Zweedse voetbalsupporters in Brussel in oktober. Het OCAD blijft de situatie samen met zijn partners van nabij opvolgen.

De federale politie is belast met het onderzoek naar de herkomst van de dreiging, maar communiceert voorlopig niet.

Weyts vraagt om “bedachtzamer te zijn met onrustwekkende boodschappen”

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vraagt donderdag in een reactie om “bedachtzamer om te springen met onrustwekkende boodschappen”. “Natuurlijk zijn veel ouders bezorgd als ze horen over een dreiging tegen scholen, en dus tegen hun kinderen”, zegt hij. “Als we te snel aan de alarmbel trekken, kan dat nefast zijn voor toekomstige, werkelijke dreigingen, die dan misschien minder geloofd zullen worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen