Staatsveiligheid

Ocad noemt dreiging tegen middelbare scholen “ongeloofwaardig”

© Flip Fransen

Een dreigmail gericht aan alle Belgische middelbare scholen is “niet geloofwaardig”. Tot die vaststelling komt het orgaan voor de dreigingsanalyse Ocad. Eerder riep het Nationaal Crisiscentrum (NCCN) nog op tot “verhoogde waakzaamheid”.

blg

Verschillende scholen ontvingen een dreigmail. Maar die is volgens het Ocad “op basis van de beschikbare informatie niet geloofwaardig”. Een echte dreiging is dan ook “onwaarschijnlijk”.

Het crisiscentrum meldde woensdagavond informatie gekregen te hebben over een “mogelijke” dreiging. Die had betrekking op alle middelbare scholen in ons land. De scholen kregen het verzoek om verdachte situaties te melden, en mochten zelf beslissen over extra maatregelen, zoals bijvoorbeeld sluiting donderdag.

Dreigingsniveau 3

Die oproep had weinig concrete gevolgen. Momenteel hebben de Vlaamse middelbare scholen en het Nederlandstalig onderwijs in Brussel paasvakantie. In de Waalse gemeenten zijn er amper sluitingen. Het Koninklijk Atheneum in Geldenaken bleef wel gesloten. In de provincie Luik melden verschillende burgemeesters dat een sluiting niet aan de orde is. De politiezone Basse-Meuse zegt wel maatregelen te nemen in de buurt van scholen, maar vraagt “niet toe te geven aan paniek”.

Het dreigingsniveau 3 blijft wel van kracht, zegt het Ocad nog. Dat betekent dat de dreiging ernstig is, en er een verhoogde waakzaamheid en aanwezigheid is van de politie. Het niveau 3 is al van kracht sinds de terreuraanslag op Zweedse voetbalsupporters in Brussel in oktober.