Wannes Vansina
Volledig scherm
PREMIUM
© Wannes Vansina

ONZE OPINIE. “Al lachend zeggen we dat enkel zotten werken, maar eigenlijk valt er niks te lachen”

Dat het verschil tussen werken en niet werken voor sommige mensen in ons land hooguit dertig euro bedraagt – zoals economen in opdracht van N-VA becijferden – zou iedereen die de voorbije decennia in de Wetstraat heeft rondgelopen het schaamrood op de wangen moeten bezorgen. Zij hebben een land gebouwd waarin mensen die werken en ondernemen onvoldoende naar waarde geschat worden. Een land waarin we op café of aan de keukentafel grappend tegen elkaar zeggen: ‘Het zijn zotten die werken!’ Maar eigenlijk valt er niks te lachen.

207 reacties

  • Nico Herbots

    2 weken geleden
    Dat verschil zou zo klein niet mogen zijn, maar als oplossing de uitkeringen verlagen en zo snel mogelijk stoppen zoals de rechts georiënteerde partijen willen, zorgt op de korte termijn al voor veel meer problemen. Niet de uitkeringen moeten omlaag, maar de minimumlonen omhoog. En er mag zeker wel iets strenger toegekeken worden op wie nu een uitkering krijgt. De vele profiteurs en bedriegers moeten eruit, zij ondermijnen het systeem, ten koste van de sukkelaars die het echt nodig hebben.
  • Eveline Van den Hout

    2 weken geleden
    Slank de overheidsinstanties (ministeries, gemeentebesturen en dergelijke) af of betreft het daar verborgen werkloosheid onder de vorm van beambten - ambtenaren?
  • Rik Depuydt

    2 weken geleden
    Een beleid die alle lagen van de bevolking ten goede komt en niet enkel van de meer welvarende burgers. Dit beleid moet gevoerd worden door mensen die niet in een ivoren toren leven.
  • Gino Denil

    3 weken geleden
    Op 1/11/2023 was het maximum pensioen in de private sector voor een volledige loopbaan bruto 3 093,76 euro. Een pak hoger (zeker bruto) dan het minimum bruto loon. Hoe lang gaat het duren voor de N-VA gaat beweren dat het verschil tussen werken en pensioen veel te nadelig is voor het werken en de pensioenen naar het minimum bruto loon moeten.
  • Gino Denil

    3 weken geleden
    Van de armen nog armer maken en de werkgever zijn laatste beetje bijdragen kwijt schelden, zoals de N-VA wil, wordt die slecht betaalde werknemer wel geen euro beter. De N-VA doet aan wat demagogie en creatieve rekenkunde (zijn ze sterk in) om de armoede en de ongelijkheid nog te kunnen vergroten. Bovendien is het verschil samen met vakantiegeld en eindejaarspremie eerder +400€/mnd, dan 28,5€. Niet elke leefloner geniet van het maximum van alle mogelijke tegemoetkomingen.