Heldere vuurbol gespot boven België en Nederland.
Foto: Volksterrenwacht MIRA

BEKIJK: Meteoor tovert heldere vuurbol boven België en Nederland

Op verschillende plaatsen in België en Nederland hebben mensen gisterenavond een heldere vuurbol gespot. Het gaat om een meteoor, oftewel een vallende ster. De camerasystemen van Volkssterrenwacht MIRA konden de meteoor filmen. "De meteoor was waarschijnlijk niet groot genoeg om er brokstukken van terug te vinden", zegt sterrenkijker Philippe Mollet.

"Omstreeks 22 uur gisterenavond was een heel heldere bolide, oftewel meteoor, te zien vanuit grote delen in België en Nederland. Mogelijk was de vuurbol zelfs tot in het Verenigd Koninkrijk te zien, maar dat moet de komende dagen nog blijken", zegt Philippe Mollet van sterrenwacht MIRA in Grimbergen.  

Het was het tweede natuurspektakel van de avond, zegt Mollet. "Het was een fotogenieke avond: de maan stond vlak bij de planeet Jupiter. Ik was net bezig met die beelden op sociale media te zetten waardoor ik het tweede spektakel van de avond net gemist heb", lacht hij.

Bekijk: De systemen van MIRA en andere sterrenwachten konden de meteoor filmen

Videospeler inladen...

Geen meteoorstenen

"Meteoren zijn brokstukken die vanuit het zonnestelsel plots aan enorme snelheden de dampkring binnen duiken", legt Mollet uit. "Die snelheden veroorzaken veel wrijving waardoor de brokstukken vanaf 100 à 120 km hoogte kunnen opbranden. Dat is wat wij kennen als een vallende ster." 

Enkel als de brokstukken groot genoeg zijn - 5 à 10 centimeter groot -, en ze niet volledig opbranden, kunnen deeltjes op het aardoppervlak belanden. "Dat noemen we meteorieten of meteoorstenen."

De meteoor was waarschijnlijk niet groot genoeg om voor brokstukken te zorgen

Philippe Mollet van sterrenwacht MIRA

Hoewel de vuurbol van gisterenavond helder en goed zichtbaar was, betwijfelt Mollet of de meteoor van die grootteorde was dat er fragmenten van terug te vinden zijn. "Ik denk niet dat de meteoor groot genoeg was om voor brokstukken te zorgen. Meteorieten zoeken zullen we de komende dagen waarschijnlijk niet doen."

Volgens Mollet werd de meteoor gisteren geregistreerd door verschillende camera’s in België en Nederland. "Op dit moment zien we de vuurbol al op beelden van een 3-tal camera’s. De collega’s hier in Ukkel, in Tilburg en aan de Duitse grens hebben de meteoor opgepikt. Het systeem probeert momenteel het traject van de meteoor te berekenen."

Wie vallende sterren of andere natuurfenomeen aan de hemel heeft gespot, kan ze seinen via de website van Mira.

Meest gelezen