In de scholen in Vlaanderen en in het Nederlandstalige onderwijs in Brussel is het momenteel vakantie, archiefbeeld.
Foto: Getty Images

Dreiging tegen middelbare scholen is "niet geloofwaardig", zegt OCAD dat dreiging analyseert

De dreiging tegen de middelbare scholen waar het Nationaal Crisiscentrum over communiceert, is "niet geloofwaardig" en "onwaarschijnlijk". Dat zegt het OCAD, dat de dreiging in ons land analyseert. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is niet te spreken over de verwarrende communicatie van deze morgen die volgens hem nodeloze ongerustheid zaait.

Sinds de aanslag van 16 oktober vorig jaar zitten we op dreigingsniveau 3 in ons land, wat betekent dat de dreiging "ernstig" is en terreurdaden "mogelijk en waarschijnlijk" zijn. Toch is het uitzonderlijk dat het Nationaal Crisiscentrum proactief communiceert over een mogelijke dreiging.

Het gaat voornamelijk over middelbare scholen in Franstalig België. In Nederlandstalig België is het nog steeds paasvakantie

Laura Demullier van het Nationaal Crisiscentrum

"Het gaat om een potentiële dreiging die geuit is tegen verschillende middelbare scholen", zegt Laura Demullier van het Nationaal Crisiscentrum aan VRT NWS. "Het gaat voornamelijk over middelbare scholen in Franstalig België. In Nederlandstalig België is het nog steeds paasvakantie."

Volgens onze informatie hebben verschillende scholen in verschillende provincies die dreigingen ontvangen. We hebben voorlopig geen weet van Vlaamse of Nederlandstalige scholen in Brussel die een dreiging zouden hebben ontvangen. Het is niet duidelijk uit welke hoek de dreiging precies komt. 

"We hebben extra preventieve maatregelen genomen", zegt Demullier. "Zo vragen we verhoogde waakzaamheid aan iedereen en vragen we om elke verdachte situatie te melden."

OCAD: "Niet geloofwaardig"

Het OCAD, dat de dreiging in ons land analyseert, meldt later deze voormiddag dat die dreiging volgens hen "niet geloofwaardig" is. "Op basis van de beschikbare informatie stelt het OCAD dat de dreigmail die verschillende scholen ontvangen hebben, niet geloofwaardig is. Het OCAD acht deze dreiging bijgevolg onwaarschijnlijk."

Opmerkelijk, want normaal gezien communiceert het Nationaal Crisiscentrum pas nadat het OCAD een analyse heeft gemaakt. Volgens onze informatie is gecommuniceerd op basis van een voorlopige dreigingsanalyse om geruchten en desinformatie de kop in te drukken die gisteren al rondgingen. En lokaal konden leiden tot paniek. Nu de volledige dreigingsanalyse is afgerond lijkt die dreiging dus "ongeloofwaardig". Zowel het OCAD als het Crisiscentrum willen hier niet op reageren.

Het OCAD vraagt om aandachtig en waakzaam te blijven en de nodige preventieve veiligheidsmaatregelen in acht te nemen

Het algemene dreigingsniveau 3 voor België blijft weliswaar van kracht, benadrukt het OCAD. "Het OCAD vraagt om aandachtig en waakzaam te blijven en de nodige preventieve veiligheidsmaatregelen in acht te nemen", klinkt het in een mededeling. "Het OCAD blijft de situatie samen met zijn partners van nabij opvolgen."

In Vlaanderen en in het Nederlandstalige onderwijs in Brussel is het momenteel paasvakantie, maar Franstalige scholieren moeten vandaag wel naar school. Hier en daar horen we dat Franstalige scholen maatregelen hebben genomen. Zo mogen leerlingen in sommige Luikse scholen bijvoorbeeld tijdens de speeltijd niet op de speelplaats komen.

"De lessen gaan door, maar de speelplaats is afgesloten", zegt de burgemeester van Juprelle, Christine Servaes, aan onze redactie. Volgens de RTBF heeft het atheneum van Jodoigne in Waals-Brabant voor vandaag zelfs alle lessen geschrapt.

Minister Weyts: "Nodeloze onrust"

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is niet te spreken over de verwarrende communicatie van vanmorgen. "We hebben via de media moeten vernemen dat er een dreiging was en nu vernemen we - opnieuw via de media - dat het OCAD die dreiging niet geloofwaardig vindt", zegt hij aan VRT NWS.

"Het roept nodeloze onrust op bij leerlingen, leerkrachten en ouders", zegt de minister voort. "Ik pleit er dus voor om voorzichtig om te springen met dergelijke communicatie. Ik hoop dat er dus snel een geruststellende boodschap kan komen vanuit het Crisiscentrum."

Meest gelezen