Nog nooit eerder waren zoveel werknemers frequent ziek afwezig.
Volledig scherm
Nog nooit eerder waren zoveel werknemers frequent ziek afwezig. © Getty Images/Westend61

Recordcijfers: bijna helft van werknemers bleef vorig jaar één dag thuis

Meer dan 44 procent van het personeel in grote bedrijven bleef in 2023 één dag thuis, als gevolg van de afschaffing van het ziektebriefje van een dag. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van hr-bedrijf Securex. Ook waren nog ooit eerder zoveel werknemers frequent ziek afwezig.

29 reacties

  • Rene Spoelberghs

    3 weken geleden
    Je moet natuurlijk ook kijken naar productiviteit, tevredenheid op het werk etc. Wat zeggen deze cijfers? Iemand die de hele dag barstende hoofdpijn heeft kan wel komen opdagen, maar zou mij verbazen mocht die even productief zijn als iemand gezond. En dan hebben we het nog niet over motivatie en tevredenheid.
  • Michel de Coorebyter

    3 weken geleden
    Als deze maatregel ingevoerd werd, werd gezegd dat er peilingen en proeven uitgevoerd werden en dat de ziektedagen nauwelijks zouden verhogen.
  • Kato De Cock

    3 weken geleden
    Deze maatregel lijkt weinig invloed te hebben op afwezigheden. Kort ziektepercentage daalt zelfs. Wat opvalt is de stijging bij middellange afwezigheden. Meer en meer mensen die onder de werkdruk onderdoor gaan?
  • Bart Verwegen

    3 weken geleden
    Dus ze zijn maar één dag afwezig geweest in plaats van een week. In 2023 waren er trouwens opvallend minder werknemers (-3,3 procent) met afwezigheidsdagen dan in 2022.
  • Henny Debouver

    3 weken geleden
    Carens dag opnieuw invoeren. Zal al wat schelen...