De centrale van Trypilska staat in lichterlaaie.
Foto: X Nexta

Rusland bestookt Oekraïne met 82 raketten en drones: "Energiecentrale nabij Kiev volledig vernield"

Rusland heeft opnieuw een grootschalige luchtaanval uitgevoerd op de energie-infrastructuur in Oekraïne. Oekraïne kon heel wat drones uit de lucht halen, maar meerdere raketten troffen wel raak. Een energiecentrale nabij Kiev zou volledig vernield zijn.

Volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski vuurde Rusland 82 projectielen af. Ongeveer de helft ervan waren drones, de andere helft raketten.

De Oekraïense luchtmacht zegt dat de luchtafweer bijna alle drones kon uitschakelen. Maar van het 40-tal raketten werden maar 18 uit de lucht gehaald. Meer dan 20 raketten zijn dus ergens ingeslagen.

Vooral de regio Lviv zou bestookt zijn, maar ook (de omgeving van) Kiev, Zaporizja, Odessa en Charkiv waren een doelwit. Die laatste stad zou met meer dan 10 raketten zijn bestookt. Volgens de Oekraïense autoriteiten zitten 200.000 mensen er zonder stroom. De voorbije weken is dat al meermaals gebeurd in Charkiv.

Net buiten de hoofdstad Kiev zou de warmtekrachtcentrale Trypilska volledig vernield zijn. Het gaat om de grootste centrale in de regio. Meer informatie over de gevolgen daarvan is er nog niet. Op beelden op sociale media is wel te zien dat de centrale in brand staat. Volgens persagentschap Bloomberg zou de centrale door 6 raketten geraakt zijn.

Bekijk : Energiecentrale brandt helemaal uit na Russische raketaanvallen

Videospeler inladen...

Ondergrondse gasdepots

Ook elders werd kritieke infrastructuur aangevallen. Volgens de Oekraïense minister van Energie werden zowel installaties voor de productie van energie als de transmissie ervan aangevallen. Volgens de beheerder van het elektriciteitsnetwerk zouden in 5 regio's onderstations en andere energie-infrastructuur beschadigd zijn.

Naftogaz, het nationale olie- en gasbedrijf, meldt bovendien dat 2 ondergrondse gasdepots aangevallen zijn. Het is onduidelijk of er schade is. Volgens Naftogaz zouden de installaties in elk geval nog in werking zijn.

Bij een luchtaanval op de zuidelijke stad Mykolaiv zouden volgens de plaatselijke gouverneur dan weer 2 doden en minstens 4 gewonden gevallen zijn.

Voor Zelenski is de aanval van afgelopen nacht het zoveelste bewijs dat zijn land dringend meer luchtafweer nodig heeft. Hij richtte zich op sociale media dan ook opnieuw tot het Westen om die te leveren. Vandaag is Zelenski trouwens op bezoek in Litouwen, waar hij een bijeenkomst van 13 EU-lidstaten zal bijwonen.

De Oekraïense brandweer probeert een brand te blussen na de aanval van vannacht.
Foto: Oekraïense Staatsdienst voor Noodsituaties

Mobilisatiewet goedgekeurd

Intussen heeft het Oekraïense parlement een wet goedgekeurd die het leger in staat stelt om meer mensen te mobiliseren. De goedkeuring ervan liep maanden vertraging op en er werden duizenden amendementen ingediend om de wet enigszins af te zwakken.

De wet kwam er na de oproep van de voormalige bevelhebber Valeri Zaloezjny, die zei dat het leger 500.000 nieuwe rekruten nodig heeft. Maar zowel de nieuwe bevelhebber, Oleksandr Syrsky, als president Zelenski heeft al gezegd dat het leger minder mensen nodig heeft, omdat militairen geroteerd kunnen worden.

Vorige week nog ondertekende Zelenski wetgeving die de leeftijd verlaagt waarop mensen kunnen worden opgeroepen voor het leger: van 27 naar 25 jaar.

Meest gelezen