Als het niet lukt, heeft de kiezer volgens Rousseau ook duidelijk gesproken.
Foto: Belga

Conner Rousseau trapt campagne af: "Als ik niet verkozen raak, dan is het afgesloten"

Als Conner Rousseau bij de verkiezingen van 9 juni niet verkozen raakt in het Vlaams Parlement stopt hij met de politiek. Dat heeft hij gezegd aan het begin van zijn kiescampagne, in Sint-Niklaas. Gisteren maakte Vooruit bekend dat de oud-voorzitter zijn politieke comeback maakt als lijstduwer op de Vlaamse lijst. Vorig jaar stapte hij nog op na racistische uitspraken over de Roma.

Als lijstduwer moet Rousseau genoeg voorkeurstemmen zien te halen om verkozen te raken. Dat is een opgave, want bij de vorige verkiezingen raakten amper vier lijstduwers verkozen. Het is met andere woorden de kiezer die zich zal uitspreken over het lot van Conner Rousseau.

"Als het niet lukt, heeft de kiezer zich ook duidelijk uitgesproken", zegt Rousseau. "Dan vinden ze dat er geen rol is weggelegd voor mij in de politiek." In dat geval wordt hij ook geen minister of partijvoorzitter. "Dat zou raar zijn."

Niet verkozen betekent dus stoppen met politiek. "Ik denk dat dit het beste is. Voor mezelf ook. Dan is het afgesloten."

Maar Rousseau gaat uit van een ander scenario. "Ik heb voor alle duidelijkheid heel veel zin om er weer aan te beginnen."

Bekijk: Conner Rousseau wil een signaal van de kiezer

Videospeler inladen...

Knokken om vertrouwen terug te winnen

"Ik heb voor mezelf het signaal van de kiezer nodig, dat ze in de politiek iemand nodig hebben als ik, iemand die zaken zal blijven benoemen, maar ook met oplossingen komt en dingen gedaan krijgt. Ik wil mij daar keihard voor smijten, knokken om het vertrouwen van de mensen terug te winnen."

Zijn racistische uitspraken van vorig jaar veegt Rousseau niet onder de mat, maar volgens hem is er wel een verschil met het discours van bijvoorbeeld Vlaams Belang. "Er is een verschil tussen heel duidelijk schuldinzicht hebben over een eenmalige, heel lelijke fout en een ideologie die gestoeld is op en nooit afstand neemt van zo'n uitspraken."   

Constructieve gesprekken met de Roma

Na zijn uitspraken over de Roma moest Rousseau onder begeleiding van een justitieassistent voldoen aan enkele voorwaarden. Zo bracht hij een bezoek aan de Dossin-kazerne in Mechelen. "Dat was een heel interessant bezoek. Ik heb daar bijgeleerd. Ik wist bijvoorbeeld niet dat daar ook zo veel Roma gestationeerd waren."

Ook met de Roma-gemeenschap zelf moest hij het gesprek aangaan. "Ik heb daar heel duidelijk mijn excuses aangeboden en die excuses zijn aanvaard. Het zijn vooral constructieve gesprekken waarbij ik veel vragen stel en waarbij we elkaar proberen te begrijpen en op zoek gaan naar oplossingen."

Bekijk: Rousseau over zijn bezoek aan de Dossin-kazerne

Videospeler inladen...

Meest gelezen