Hoe kunnen de Amerikaanse verkiezingen voor Senaat en Huis van Afgevaardigden een rol spelen?

Bijna volledig Huis van Afgevaardigden voor Amerikaans verbod op import Russische olie © belga
Rudi Rotthier

Momenteel hebben de Democraten een piepkleine meerderheid in de Senaat en de Republikeinen een even nipte meerderheid in het Huis van Afgevaardigden.

Op 5 november wordt behalve een president ook een nieuw Huis van Afgevaardigden verkozen. Ongeveer een derde van de 100 zetels in de Senaat staat eveneens op het spel, en dit jaar komen meer Democratische zetels open dan Republikeinse. De kans is reëel dat de meerderheid in de Senaat wisselt.

Maar nog belangrijker voor de presidentsverkiezingen is de meerderheid in het Huis. Als er een gelijke stand komt inzake kiespersonen – en dat is niet onmogelijk is, er zijn 538 kiespersonen – bepaalt het Huis wie president wordt. Elke van de 50 staten krijgt één stem in het Huis, en de presidentskandidaat die minstens 26 stemmen haalt, wordt president. Op dit ogenblik vaardigen 26 staten in meerderheid Republikeinen af naar het Huis, 22 staten hebben meer Democratische leden, en 2 staten hebben evenveel Democraten als Republikeinen. De Senaat kiest in het geval van een gelijke stand de vicepresident. Alle senatoren stemmen daarover mee.

Ontdek het recentste nieuws van de Amerikaanse verkiezingen 2024.

Lees meer over:

Partner Content