De rechtbank beveelt de onmiddellijke aanhouding van drugsbaas Mounir El B., alias Gino© vdaa

RECHTBANK DRUGSHANDEL

Opnieuw zware celstraf voor voortvluchtige drugsbaas ‘Gino’ El B.

ANTWERPEN -

De correctionele rechtbank heeft de Antwerpse drugsbaas Mounir El B., alias ‘Gino’, veroordeeld tot negen jaar celstraf als organisator van de in- en uitvoer van grote partijen cocaïne en crystal meth. De rechtbank beveelt ook de onmiddellijke aanhouding van de voortvluchtige ‘Gino’, die afwisselend in Marokko en Qatar zou verblijven.

Joris van der Aa

Mounir El B. staat bekend als één van de drugsbazen die vanuit het buitenland uithalingen van partijen cocaïne organiseren in de Antwerpse haven. ‘Gino’, een bijnaam die verwijst naar een legendarische Italiaanse wielerkampioen, werd vorig jaar nog tot 11 jaar veroordeeld in een ander groot drugsdossier, waarin ook de eveneens voortvluchtige Omar Govers werd veroordeeld.

LEES OOK. Na ‘Dikke Nordin’ staan deze vier drugscriminelen op verlanglijstje minister Van Tigchelt om terug te halen

In dit dossier gaf El B. volgens de rechtbank leiding aan een zevenkoppige groep die de in- en uitvoer van cocaïne en crystal meth faciliteerde in de Antwerpse haven. Gino zou aan die activiteiten minstens 3 miljoen euro hebben verdiend. Dat bedrag verklaart de rechtbank verbeurd.

De zeven beklaagden die werden vervolgd hadden een originele manier gevonden om hun drugs in en uit de haven te krijgen. Ze werkten niet zoals gebruikelijk met containers en havenarbeiders, maar deden een beroep op twee mensen bij Sunny Europe. Dat bedrijf is de belangrijkste leverancier van taxfree goederen voor zeelui in Belgische en Nederlandse havens. De koeriers van de firma hebben toegang tot alle kaaien en gaan tot aan de waterkant om rechtstreeks bij de bemanning van schepen te leveren. Van die mogelijkheden maakte de organisatie van Gino handig gebruik om drugs in en uit de haven te krijgen.

LEES OOK. Voortvluchtige drugsbaas gebruikt taxfree besteldienst om cocaïne en crystal meth in en uit de haven te krijgen

De smokkelmethode kwam aan het licht dankzij de kraak van de criminele chatapplicatie Sky ECC. Uit de berichten bleek volgens de rechtbank duidelijk dat Gino de spilfiguur was. De andere spilfiguren Tom R. en Yassine E.B. moeten vijf jaar de gevangenis in. Yousef A., bij wie thuis 48 kilo cocaïne werd gevonden, kreeg vier jaar cel. (vdaa) 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen