“Verwijder bakplaten en stel timer in”: zo gebruik je je oven op een goedkopere manier
LiviosOnze huishoudelijke toestellen slorpen een pak energie op. Wie op een zuinige manier weet om te springen met die apparaten, merkt dat op het einde van de maand op de energiefactuur. De oven is één van die energieverslinders. Bouwsite Livios vroeg aan Sarah De Belder van Smeg hoe je de oven duurzaam gebruikt en waarop je moet letten wanneer je een nieuw toestel koopt.
Vooraleer je begint te bakken, moet je de oven klaarzetten
“Alles wat je niet nodig hebt, zoals extra bakplaten of roosters, haal je uit de oven. Die elementen slorpen warmte op, veranderen de temperatuur en beperken de luchtcirculatie, waardoor de oven minder efficiënt zal verwarmen”, vertelt De Belder. “Zet de bakplaat die je wel gebruikt op de juiste plek. Dat is niet altijd in het midden van de oven. Gebruik je de grill, zet het rooster dan zo hoog mogelijk. Bij onderwarmte zet je het gerecht onderaan de oven. Steeds zo dicht mogelijk bij de warmtebron dus.”
Eenmaal het gerecht in de oven zit, houd je de oven dicht. “Veel thuischefs checken hun gerechten af en toe en openen daarvoor de ovendeur, maar zo verlies je veel warmte. Gebruik in de plaats gewoon het lichtje waarmee de oven is uitgerust”, tipt de specialist.
Met welke oven kook jij het best? Check hier de verschillende soorten met hun voor- en nadelen.
Gebruik de klok en verwarm niet voor
Stel altijd de ovenklok in. Zo staat de oven geen minuut te lang aan. “De meeste moderne modellen zullen tijdens de laatste minuten al uitschakelen omdat ze de warmte lang genoeg vasthouden om het gerecht te garen”, weet De Belder. “Gebruik je de oven handmatig, dan kan je hem gerust zelf enkele minuten vroeger uitzetten.”
Voorverwarmen is meestal overbodige luxe. “De vuistregel zegt dat bereidingen die langer dan twintig minuten in de oven moeten, geen voorverwarming vereisen”, vertelt ze verder. “Steek geen gekoelde producten rechtstreeks in de oven, dan zal je gerecht een stuk langer moeten opwarmen.”
Kies tot slot het juiste programma. “Op dozen van diepvriespizza’s zal je zien dat boven-onderwarmte een hogere temperatuur vereist dan de heteluchtfunctie”, tipt De Belder. “Dat komt omdat een heteluchtoven een ventilator gebruikt om de warmte te verspreiden doorheen de hele oven. Bij een conventionele oven, die enkel langs boven en onder verwarmt, is dat niet het geval, waardoor je hogere temperaturen nodig hebt en dus meer energie verbruikt.”
Toe aan een nieuwe keuken? En ben je op zoek naar inspiratie en informatie? Bestel je gratis magazine ‘Mijn Keuken’ hier.
Aandachtspunten bij het kopen van een nieuwe oven
Ben je van plan om een nieuwe oven te kopen, schaf er dan eentje aan die overeenstemt met je noden. “Hoe kleiner de oven, hoe minder energie het toestel zal verbruiken”, vertelt De Belder. “Het loont om te kiezen voor twee ovens van 45 centimeter in plaats van een grote oven van 60 centimeter. Dat soort grote ovens gebruik je enkel op volle capaciteit bij speciale gelegenheden. De rest van het jaar verbruik je onnodig energie.”
Let verder op met de energielabels. “Belangrijk om te weten is dat energielabels van ovens het verbruik per cyclus uitdrukken, niet per jaar”, waarschuwt de experte. “Vergelijk daarom enkel energielabels van ovens met dezelfde literinhoud, anders vergelijk je appelen met peren.”
Er zijn ook verschillen tussen types ovens. “Een combi-microgolfoven waarbij je tegelijkertijd de oven en de microgolffunctie gebruikt, zal je gerecht sneller opwarmen en kan dus energiezuiniger zijn”, klinkt het nog. “Er zijn ook ovens waaraan je water kan toevoegen voor een stoomeffect. De warmteoverdracht gebeurt dan efficiënter waardoor je de temperatuur lager kan instellen en dus minder energie verbruikt.”
Leestip: Hoe je bestaande keuken pimpen met 1.000 euro.
En wat met kookplaten?
Onder de kookplaten zijn inductiesystemen de beste keuze. “Inductiekookplaten verwarmen alleen op de plaats waar de plaat het magnetisme van de kookpotten voelt”, sluit De Belder af. “Gaskookplaten verwarmen ook rondom de pot en verspillen zo veel energie. Een inductiekookvlak verwarmt twee liter water maar liefst dubbel zo snel als een gaskookplaat, dat kan tellen.”
Koken op gas of inductie: dit is het verschil.
Lees meer op Livios.be:
Dit artikel is geschreven door onze partner Livios.be. Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Een snellere en goedkopere oplossing voor het klassieke zwembad in de tuin
-
Independer
Mag je als huurder of eigenaar barbecueën op het terras van een appartementsgebouw?
Met de zomer in het vizier, verheug je je vast al op een gezellige barbecue op het terras van je appartement… tenminste, als een beperkende wetgeving geen roet in het eten strooit. Wat mag je als bewoner wel of niet op het terras van je flat? Independer.be pluist het uit. -
HLN Shop
Je koffiemachine ontkalken: waarom azijn een slecht idee is en hoe het dan wél moet
Kom jij de dag niet door zonder koffie? Je bent niet alleen. Uit een recent onderzoek van het wereldberoemde koffiemerk Nespresso blijkt dat maar liefst zeven op de tien Belgen dagelijks van een kopje genieten. Om de smaak van je geliefde drankje optimaal te houden, is het regelmatig ontkalken van je koffiemachine belangrijk. HLN Shop lijst op hoe je dat (niet) doet. -
-
PREMIUM
Zijn onkruidborstels hun geld waard? Onze tuinexperte test er 5 vanaf 50 euro: “Deze is ook efficiënt in hoeken en op trappen”
-
Independer
De waarde van je inboedel fout ingeschat? Dan riskeer je een financiële aderlating bij brand of diefstal
Wil je niet het risico lopen onderverzekerd te zijn, en bij brand of diefstal bijgevolg een te lage schadevergoeding uitbetaald te krijgen, dan moet je een juiste inboedelbeschrijving maken om de waarde van je bezittingen in te schatten. Maar hoe doe je dat precies? Independer.be geeft vijf onmisbare tips. -
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: “Timing van de behandeling is cruciaal”
Buxusliefhebbers, let op, want de eerste rupsen van de buxusmot beginnen te ontwaken. Voor je geliefde buxus vormen die op drie momenten in het jaar een gevaar: in april, juli en september-oktober. Dat zijn dan ook de momenten om ze te bestrijden. Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Onze tuinexperte Laurence Machiels weet raad: “Dit soort val lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.” -
Livios
Hoeveel kost een zwembad in de tuin? En zijn er goedkopere alternatieven?
-
Mijnenergie
EnergyVision introduceert gratis zonnepanelen met goedkoper stroomcontract: een interessante formule?
-
Livios
Te veel kan eigenlijk niet, maar te weinig wel: hoe dik moet je dakisolatie zijn? En hoeveel kost het?
Wil je je ecologische voetafdruk verkleinen, je energiekosten verlagen en je woning comfortabeler maken? Dan is dakisolatie dé oplossing bij uitstek. Bouwsite Livios maakt je wegwijs in de voordelen ervan, de ideale dikte van het isolatiemateriaal en de kostprijs. Verder krijg je tips over hoe je zowel een hellend als plat dak isoleert. -
PREMIUM
Je terras poetsen zonder hogedrukreiniger? Zo pak je het aan: “Voor 5 euro geeft dit middel een verrassend goed resultaat”
Met temperaturen boven de 20 graden is het eindelijk terug tijd om te genieten van je terras. Maar na zo’n lange, natte winter hebben mos en algen (‘groene aanslag’) zich lustig op je tegels genesteld. Hoe krijg je die terrastegels snel en met weinig moeite weer schoon, zonder hogedrukreiniger? Welk middel werkt écht en is toch vriendelijk voor het milieu? Onze tuinexperte Laurence Machiels deed de test en kwam tot een verrassende conclusie. -
HLN Shop
Je auto wassen met de hogedrukreiniger: een slim idee?