© HBVL / Archief / Getty

Grootste drugsdossier van Limburg start op 10 maart 2025

Tongeren -

Het grootste drugsonderzoek van Limburg, Costa, start op 10 maart volgend jaar en zal tot het einde van de maand duren. Dat maakte de rechtbank van Tongeren donderdag bekend.

Liefst 1 miljard euro, zo veel zou de grootste drugszaak ooit in Limburg waard zijn. Het dossier Costa begon met een lading tropisch hout en eindigde met 57 verdachten, verdeeld over vier verschillende criminele netwerken. Minstens 27 ton coke werd verscheept met connecties in Zuid-Amerika, Rusland en Australië. Onder de spilfiguren heel wat Limburgse kopstukken zoals Lucio Aquino en Bandido Geert Frisson. Voorts telt het onderzoek ook een hele resem voor de buitenwereld onbekendere, maar wel degelijk belangrijke personages uit de onderwereld.

De andere hoofdverdachten in de zaak zijn Nederlander ‘Bolle’ Jos Leijdekkers, die op de Most Wanted-lijst prijkt, en een andere voortvluchtige: Kempenaar Tom Bastiaanse uit Kasterlee. De man knipte onlangs zijn enkelband door en wordt sindsdien opgespoord. Hij werkte zich doorheen de jaren op als grote vis in het Belgische cocaïnewereldje en kon lange tijd geruisloos coke inkopen en verhandelen.

Ook enkele Limburgse kopstukken in het dossier, zoals Lucio Aquino en Bandido Geert Frisson.

Na maanden van surveilleren, het tappen van telefoons en een reeks huiszoekingen brachten de speurders het netwerk van de organisaties in beeld. Dat levert veel bruikbaar materiaal op, maar het dossier staat ook vol met informatie die uit de SKY ECC- en EncroChat-hack werd gehaald. De betrokkenen communiceerden dan ook open en bloot met hun beveiligde cryptotelefoons. Dat zijn eenvoudige smartphones die zijn uitgerust met encryptiesoftware. Maar de software werd gekraakt door IT-specialisten van de politie waarna ze een stortvloed aan berichten en telefoongesprekken binnentrokken.

Het dossier: 51 dikke fardes.© rr

Monsterproces, monsterstraffen?

Pas over een jaar zullen de tientallen beklaagden zich voor de feiten moeten verantwoorden. De rechtbank in Tongeren heeft 10 maart 2025 omcirkeld als de startdag voor de behandeling ten gronde. Het slot wordt voorzien op 31 maart 2025. Omdat het om zoveel beklaagden gaat wijken ze voor twee weken uit naar de assisenzaal. Voor Limburg is het dan ook de grootste drugszaak die ze tot op de dag van vandaag moesten behandelen. Een monsterproces, gebundeld in 51 dikke fardes.

De hoofdverdachten dreigen eveneens recordstraffen op te lopen, zowel qua verbeurdverklaring als gevangenistijd, maar de vraag is hoeveel van de uitgesproken celstraffen daar tegen dan nog effectief van overblijft. Zo zitten sommigen al lange tijd in voorhechtenis met een enkelband. Ze tellen vanuit hun thuis de dagen af.

(PPN)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer