Een luchtfoto van afgelopen zomer toont hoe de rook van de bosbranden op Rhodos een heel stuk van het eiland bedekt.

25.000 toeristen die bosbranden op Rhodos moesten ontvluchten, kunnen zich aanmelden voor 'gratis' vakantie 

De Griekse overheid heeft een website gelanceerd waar 25.000 toeristen zich kunnen aanmelden voor een 'gratis' vakantie. Ze krijgen negen maanden nadat hun vakantie werd ingekort door de bosbranden op Rhodos een voucher van 500 euro om voor een week op vakantie te gaan in een hotel op het eiland.  

"Voor iedereen wiens vakantie is ingekort door de bosbranden, biedt de Griekse regering een week gratis vakantie aan." Dat beloofde de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis vorig jaar kort na de bosbranden op Rhodos.  

Hoe hij of de Griekse overheid dat zou aanpakken, bleef lang onduidelijk. Toeristen namen tevergeefs contact op met hun touroperators of met de Griekse ambassade, maar ook zij wisten niet hoe Griekenland een week gratis vakantie zou financieren. 

Bosbranden Rhodos

Eind juli moesten zo'n 20.000 inwoners en toeristen in het zuidoosten van Rhodos worden geëvacueerd wegens grootschalige bosbranden. Verschillende toeristen braken hun reis af en keerden terug naar huis.  

Na 9 maanden, een gewijzigde wetgeving en heel wat administratieve rompslomp komt de Griekse overheid met de website 'Rhodos Week'. Een website met heel wat uitleg voor de 25.000 gedupeerden. 

"Het is een heel ingewikkeld proces geweest om dit in orde te brengen, zeker omdat we het eerste land zijn dat zoiets organiseert", zegt Myron Flouris, de algemeen secretaris van het Griekse ministerie van Toerisme van Griekenland bij de Britse krant The Guardian.

Vouchers tot 500 euro

"Begunstigden kunnen alle volwassen personen zijn, ongeacht hun nationaliteit, die verbleven in hotels die geëvacueerd waren tijdens de bosbranden op het eiland Rhodos in juli 2023", zegt de officiële verklaring op de website.

Bij die uitleg vallen enkele dingen meteen op. Zo kunnen enkel mensen die in hotels verbleven, zich aanmelden. Iedereen die op dat moment in een privéverblijf zoals een Airbnb overnachtte, maakt geen kans op een compensatie. 

Ook opvallend is dat er enkel gesproken wordt over 'volwassen' personen. Kinderen die met hun ouders op vakantie waren en ook eerder naar huis moesten terugkeren, maken volgens de website geen kans op een compensatie. 

Bekijk: Beelden van de evacuaties van de mensen op het toeristische eiland Rhodos

Videospeler inladen...

De compensatie zelf komt in de vorm van vouchers en het bedrag daarvan kan oplopen tot 500 euro voor een week vakantie per (volwassen) persoon. Toeristen kunnen kiezen of ze die voucher inzetten tussen nu en 31 mei of in het najaar, tussen 1 oktober en 15 november. 

De hotels moeten hun gasten die op dat moment bij hen verbleven aangeven op een register. Zo komt er een heel deel van de gedupeerden automatisch op een lijst. Als dat toch niet gebeurt, kunnen toeristen zelf een formulier invullen op de website.  

Volgens de lokale overheden vonden al 5.000 mensen hun weg naar de website. Ze verwachten dat dat aantal nog zal oplopen, vooral in het najaar, aangezien dan veel mensen de zon nog willen opzoeken. 

De meeste - ongeveer 10.000 - van de toeristen hebben de Britse nationaliteit, maar bij de gedupeerden waren ook Belgen.  

Meest gelezen