© EPA-EFE

Koningin Maxima vertelt hoe haar drie dochters om zakgeldverhoging vroegen als ze de tabellen niet volgden

De drie dochters van koningin Maxima zouden hun moeder meermaals hebben duidelijk gemaakt dat hun zakgeld niet voldeed aan de richtlijnen van Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) en dat ze dus een verhoging verdienen. Dat vertelde Maxima tijdens het jubileum van de budgetvoorlichter.

lto
Bron: AD, RTL, Libelle NL

Het NIBUD heeft op haar website een tabel die aangeeft hoeveel zakgeld ouders hun kinderen best geven. Het is slechts een richtlijn en dus geen verplichting, maar de drie prinsessen zouden de tabel geregeld aanhalen als argument voor een verhoging van hun zakgeld. “Mijn kinderen volgden nauwlettend de tabellen op NIBUD Jong, waarin je kan zien welk zakgeldniveau past bij welke leeftijd. En meer dan eens maakten ze me alert dat ze een verhoging verdienden. Ook hiervoor: dank u wel NIBUD”, zei ze bij de viering van het 45-jarig jubileum.

In een interview over de financiële onafhankelijkheid van vrouwen aan Libelle Nederland, vertelde Maxima eerder deze week hoe belangrijk ze het geven van zakgeld vindt. “Financiële educatie werkt het best als die is afgestemd op de situaties waar je op dat moment mee te maken krijgt. Zakgeld geven op jonge leeftijd is een mooi begin. Dat hebben wij ook gedaan bij onze dochters, onder het mom van zakgeld is leergeld”, aldus de koningin. En als de prinsessen hun geld op een onverstandige manier hadden opgedaan, dan moesten ze er zelf ook de gevolgen van dragen.

LEES OOK. “Tien jaar geleden had België zijn eigen ‘Kate-gate’: wat was er met de foto’s van Mathilde gebeurd?

Intussen zijn de drie dochters tussen de 17 en de 20 jaar oud en kunnen ze ook gaan werken voor hun geld. Zo werkt Amalia (20) soms achter de bar van een strandtent en gaf prinses Alexia (18) vorig jaar aan dat ze tijdens haar tussenjaar niet alleen zou reizen maar ook zou gaan werken.

Maar Maxima vertelde in dat interview dat ze ook af en toe eens een oogje dichtknijpen. Want als ze écht graag eens iets willen, dan durven de koning en koningin van Nederland – net als veel ouders – wel eens bij te springen. “Het uitgangspunt is echter dat ze niet meer geld kunnen uitgeven dan hun budget. Wij leren hen ook het belang van sparen en een financiële buffer”, aldus de moeder van drie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER