Foto: Amerikaanse kustwacht Micronesiƫ
Foto: Amerikaanse kustwacht Micronesiƫ

3 schipbreukelingen gered van eiland dankzij "HELP"-signaal, na week lang op kokosnoten te overleven

De Amerikaanse kustwacht heeft 3 mannen gered die op een klein eilandje in de Stille Oceaan waren gestrand. Het trio overleefde een week lang op kokosnoten en vers water van een bron op het eiland. Ze werden opgemerkt doordat ze met palmbladeren 'HELP' hadden gespeld op het witte zandstrand.

Het trio was van plan om rond het Pikelot-atol te gaan vissen, een klein eilandje in de Stille Oceaan dat deel uitmaakt van Micronesiƫ. Maar dat liep minder leuk af dan gepland, ze werden verrast door de deining van de golven waardoor de buitenboordmotor van hun boot beschadigd raakte.

De 3 mannen klommen dan maar aan land op het onbewoonde Pikelot, maar de batterij van hun radio bleek leeg voordat ze om hulp konden roepen. Daarop besloten de schipbreukelingen om met palmbladeren de boodschap "HELP" te spellen op het witte zandstrand. Een week lang leefde het trio van kokosnoten en vers water uit een kleine bron op het eiland.

Na enkele dagen niets van het trio te horen, contacteerde een van de familieleden de Amerikaanse kustwacht op het eiland Guam. Een afzonderlijk territorium van de Verenigde Staten in de Stille Oceaan tussen de Filipijnen en HawaĆÆ.

Micronesiƫ?

De Federale Staten van MicronesiĆ« is een land in de Stille Oceaan tussen de Filipijnen en HawaĆÆ. MicronesiĆ« bestaat uit meer dan 600 eilanden verspreid over ongeveer 2,5 miljoen vierkante kilometer oceaan.

Het onbewoonbare eilandje Pikelot ligt zoā€™n 160 kilometer van het Amerikaanse Guam. Het eilandje wordt vaak bezocht door bewoners van omliggende eilandjes zoals Poluwat en Satawal.

Op de Amerikaanse luchtmachtbasis Kadena in Japan steeg een verkenningsvliegtuig van de marine op. In een zoekgebied van meer dan 160.000 vierkante kilometer merkte de bemanning opeens het woord "HELP" op in het zand.Ā Volgens Luitenant Chelsea Garcia, coƶrdinator van de zoek- en reddingsmissie, waren de palmbladeren van cruciaal belang om hen te vinden.

Het vliegtuig dropte overlevingspakketten en gaf hun locatie door aan het reddingscentrum.Ā Een dag later dropte een vliegtuig van de Amerikaanse kustwacht in HawaĆÆ een radio bij de mannen. Daarmee liet het trio weten dat ze in goede vorm waren en hulp nodig hadden om terug te keren naar Polowat, het eiland waar ze vandaan kwamen.

Reddingsactie neemt onverwachte wending

Een boot van de Amerikaanse kustwacht kwam het trio uiteindelijk te hulp. De schipbreukelingen waren verbaasd toen een van de reddingswerkers ook Micronesiƫr bleek te zijn en de lokale taal sprak. Toen hij zijn naam zei aan de schipbreukelingen, keken de schipbreukelingen stomverbaasd: ze bleken familie te zijn.

De reddingswerker blijkt een neef van twee van de schipbreukelingen te zijn.Ā "Het is een gekke wereld, ik ben er achter gekomen dat ik familie van ze ben", zegt Eugene Halishlius, de Micronesische reddingswerker.Ā 

Niet de eerste schipbreukelingen op Pikelot

In 2020 spoeldenĀ ook eens 3 andere mannen aan op het eiland Pikelot. Ze reisden tussen twee Micronesische atollen toen hun boot zonder brandstof kwam te zitten.

Die 3 spelden 'SOS' op het strand, en werden bij toeval opgemerkt door de bemanning van een tanker van de Amerikaanse luchtmacht. De Amerikaanse kustwacht en Australische marine-eenheden konden het trio toen redden.

Twee keer in vier jaar dat er schipbreukelingen stranden op hetzelfde eiland? "Het kan toeval zijn", zegt Sara Muir van de Amerikaanse kustwacht van Micronesiƫ. "De inwoners van Micronesiƫ reizen regelmatig van eiland naar eiland en doen dat met veel vaardigheid en ervaring", vertelt ze. "Maar af en toe gebeuren er ongelukken."

Meest gelezen