Archiefvideo 11 december 2021.© rr

Twintiger die dakloze Wiel (74) afranselt, riskeert acht jaar cel: “Puur zinloos geweld”

Kinrooi/Maaseik -

Een 24-jarige man uit Maaseik riskeert een celstraf van acht jaar voor het toebrengen van huiveringwekkende stampen aan de dakloze Wiel (74) uit Molenbeersel. De Tongerse procureur spreekt zelfs over een moordpoging. Voor een dertiger uit Kinrooi is de internering gevraagd. Hij filmde de gruwel en bracht het bejaarde slachtoffer ook enkele slagen toe. “Puur zinloos geweld”, klonk het unaniem. Eind maart overleed Wiel.

Shauni Deferm

In de nacht van 11 december 2021 liep het helemaal mis voor de toen 74-jarige Willy Baens, die in Kinrooi gekend was als de dakloze Wiel. Elke nacht vond hij zijn slaapplaats in de Lourdeskapel in Molenbeersel. Maar die nacht werd hem geen rust gegund.

Twee straalbezopen vrienden, die enkele glazen Bacardi Cola en tientallen blikjes Cara Pils in combinatie met medicatie achterover hadden gekapt, braken om 3 uur ’s nachts het kapelletje binnen en zagen de dakloze man op een bankje slapen. “We hebben er nog mee gelachen”, klonk het bij de twee mannen, die sinds de feiten geen vrienden meer zijn. Het hield echter niet op met gelach, want de 24-jarige man zou Wiel toen al bedreigd hebben. “Hij zei dat hij hem zou kapotslaan”, sprak de 39-jarige verdachte. Maar de mannen gingen nog niet meteen op de vuist. Ze wandelden eerst verder door naar een vriendin, dronken wat extra pintjes en keerden tot slot letterlijk op hun stappen terug. Toen begon de afranseling van de bejaarde man pas echt.

Van de daders was geen spoor meer, tot enkele dagen later de gemaakte filmpjes tegen een sneltempo werden gedeeld in tal van WhatsApp- en Facebookgroepen.© rr

Filmpjes op Facebook

De twintiger gaf Wiel extreem harde stampen op zijn hoofd terwijl de 39-jarige man het geweld filmde. De dakloze man probeerde tevergeefs weg te lopen van zijn aanvallers, maar tijdens zijn vlucht werd hij weer op de grond getrokken. Uiteindelijk kon de toegetakelde man na de afranseling tot bij een nachtwinkel strompelen en de hulpdiensten alarmeren. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht met tal van verwondingen zoals schaafwonden aan het voorhoofd, een gezwollen en gekneusde neus, bloedingen aan de oorschelp en kapotte knieën. “Als bij wonder geen breuken of inwendige bloedingen. Die man heeft veel geluk gehad dat het dat maar was”, besloot de procureur.

Van de daders was ondertussen geen spoor meer, tot enkele dagen later de gemaakte filmpjes aan sneltempo werden gedeeld in tal van WhatsApp- en Facebookgroepen. Uiteindelijk werden de twee mannen herkend en gearresteerd.

Geluid van stampen

Wat de reden van het geweld was, blijft tot op vandaag onduidelijk. “Ik snap het zelf ook niet. Het is niet dat die man iets verkeerd had gedaan”, sprak de twintiger schoorvoetend. Tot slot speelde de Tongerse procureur de filmpjes van het geweld tijdens het proces af. Daarin was te horen dat er eerst om geld gevraagd werd. “Maar dat was ook zeker niet het motief. Ze wilden gewoon eens iemand hard slaag geven”, concludeerde de aanklager. De rechter wees de mannen uiteindelijk op de ernst van het geweld. “Hoort u dat? Dat is het geluid van de stampen op het hoofd van die man. Zoiets horen wij hier niet vaak”, sprak hij streng.

De 39-jarige man gaf toe dat niet enkel de twintiger als een wilde tekeerging, maar dat ook hij enkele slagen uitdeelde. “Ik heb me laten meeslepen toen hij (de twintiger, nvdr.) tegen me zei dat ik moest laten zien dat ik een echte vent ben. Het is niet sympathiek, maar geslagen zoals hem heb ik niet. Hij is helemaal losgegaan”, zo wees de dertiger in de richting van zijn voormalige kameraad.

Wiel was er erg aan toe.© BoBe

Poging tot moord

De procureur kwalificeert de feiten als een poging tot moord omdat de slagen en stampen op het hoofd van het slachtoffer werden toegediend. Volgens de procureur was er ook een plan. “Als je op die manier op het hoofd van een 74-jarige man stampt, weet je dat de verwondingen de dood kunnen veroorzaken. In de filmpjes is ook te horen dat de twintiger letterlijk zegt dat hij de kankerkop van het slachtoffer zal kapot stampen.”

Volgens de gerechtspsychiater was het oordelingsvermogen van de Maaseikenaar niet aangetast, waardoor de aanklager een straf van acht jaar opsluiting en een terbeschikkingstelling van tien jaar eist. Voor de 39-jarige man wordt de internering gevraagd omdat hij volgens de deskundige aan een geestesstoornis lijdt.

Overleden

De raadsman van de dertiger, meester Carine op ‘t Roodt, vraagt om rekening te houden met de goede evolutie die haar cliënt, die lijdt aan onder andere schizofrenie en waanbeelden, doormaakte. Daarvoor verwijst ze naar de behandeling die hij volgt en zijn aangepaste medicatie.

Meester Victoria Roddi staat de 24-jarige beklaagde bij en vraagt om een zeer strenge werkstraf. Zij betwist dat het gaat om een poging tot moord en werpt de herkwalificatie tot opzettelijke slagen en verwondingen met verzwarende omstandigheden op. “Een normaal denkend persoon zou nagedacht hebben over de impact, maar die jongen heeft toen niet beseft welke gevolgen het kon hebben.” Ook de voorbedachtheid is volgens haar niet bewezen.

Slachtoffer Wiel maakte zijn proces zelf niet meer mee, want eind maart overleed hij. “Ik vind het heel erg dat die man ondertussen overleden is en dat ik hem niet in de ogen kan kijken om mijn excuses aan te bieden”, sprak de twintiger in zijn laatste woord.

Vonnis volgt op 16 mei.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer