© Photo News

“Betalen voor onbetrouwbare test is onaanvaardbaar”

Het Platform voor kinderen op de vlucht vindt het wetsvoorstel van staatssecretaris Theo Francken over de botscans onaanvaardbaar. “De tests zijn onbetrouwbaar en het principe om de mensen te laten opdraaien voor de tests is onaanvaardbaar”. Dat zegt Rob Kaelen, projectmedewerker van het Platform in een reactie aan Belga.

De staatssecretaris heeft een wetsontwerp ingediend om de asielzoekers die beweren minderjarig te zijn, maar dat op basis van een botscan niet blijken te zijn, te laten betalen voor de scans. “1/3 van de ‘jongeren’ zegt niet de waarheid over zijn/haar leeftijd (479 op 1500). Dit blijft een bijzonder hardnekkig fraudeprobleem”, schrijft hij op zijn blog.

Kaelen wijst erop dat de techniek van de botscan niet betrouwbaar is. “De wetenschappelijke gemeenschap is het erover eens dat de test niet ideaal is”, voegt hij eraan toe. Daarom kan het niet om de asielzoeker voor de kosten te laten opdraaien.

Het Platform voor kinderen op de vlucht erkent dat er asielzoekers zijn die liegen over hun leeftijd, “maar zij komen vaak uit een moeilijke situatie. Het platform vindt het niettemin belangrijk dat er een onderscheid gemaakt wordt tussen minder- en meerderjarigen, aangezien zij een verschillende bescherming genieten. Daarom moet er een sluitend antwoord gegeven kunnen worden, door een verbeterde test en een globale aanpak waarbij ook specialisten en psychologen worden ingezet, stelt Rob Kaelen. In elk geval kan het niet dat de asielzoekers de kosten van het onderzoek moeten dragen.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer