Direct naar artikelinhoud
NieuwsBuitenland

Na een week overleven op kokosnoten: 3 schipbreukelingen gered van eiland dankzij slim HELP-signaal

Met pambladeren spelden de schikbreukelingen 'Help' op het strand van Pikelot.Beeld RV

De Amerikaanse kustwacht heeft drie mannen gered die op een klein eilandje in de Stille Oceaan waren gestrand. Een week lang overleefden de schipbreukelingen op kokosnoten en vers water. Uiteindelijk werden ze opgemerkt doordat ze, met behulp van palmbladeren, ‘HELP’ hadden gespeld op het strand.

De mannen wilden rond het Pikelot-atol gaan vissen. Dat is een klein eiland in de Stille Oceaan dat deel uitmaakt van Micronesië. Maar door de golven raakte de buitenboordmotor van hun boot beschadigd, waardoor ze op het onbewoonde Pikelot strandden.

Daar bleek de batterij van hun radio echter leeg, waardoor ze niet om hulp konden roepen. De schipbreukelingen besloten vervolgens om met palmbladeren de boodschap ‘HELP’ te spellen op het witte zandstrand.

Het trio bleef in leven door een week lang kokosnoten te eten en vers water te drinken uit een kleine bron op het eiland.

Na enkele dagen stilte contacteerde een van de familieleden van de mannen de Amerikaanse kustwacht, waarop een verkenningsvliegtuig opsteeg. In een zoekgebied van meer dan 160.000 vierkante kilometer merkte de bemanning opeens het woord ‘HELP’ op in het zand. Volgens luitenant Chelsea Garcia, coördinator van de zoekactie, waren de palmbladeren van cruciaal belang om de drie mannen te vinden.

Het vliegtuig dropte in eerste instantie overlevingspakketten en gaf de locatie van het trio door aan het reddingscentrum. Een dag later liet een vliegtuig van de Amerikaanse kustwacht in Hawaï een radio zakken tot bij de mannen. Daarmee liet het trio weten dat ze fysiek in orde waren, maar wel hulp nodig hadden om terug te keren naar Polowat, het eiland waar ze vandaan kwamen. Uiteindelijk kwam een boot van de Amerikaanse kustwacht de mannen te hulp.

Niet eerste keer

Het was overigens niet de eerste keer dat schipbreukelingen strandden op het eiland Pikelot. Dat gebeurde ook al in 2020. Toen reisden drie mannen tussen twee Micronesische atollen toen hun boot zonder brandstof kwam te zitten.

Dat trio spelde ‘SOS’ op het strand, en werd bij toeval opgemerkt door de bemanning van een tanker van de Amerikaanse luchtmacht. De Amerikaanse kustwacht en Australische marine-eenheden konden de drie mannen toen redden.

Ook in 2020 strandden er al eens schipbreukelingen op Pikelot. Zij spelden 'SOS' op het strand.Beeld AFP