Frits Ouwens vorige jaar, toen hij nog priester was.© Van Assendelft Fotografie

Nederlandse pastoor stapt op door lastercampagne: “Het begon toen ik de avances van een collega afwees”

Een jaar nadat hij onverwacht ontslag nam, zegt de Nederlandse ex-priester Frits Ouwens dat hij werd lastiggevallen door een andere pastoor die hem “op een zeer ongepaste en gênante manier zijn liefde had verklaard”. Maar omdat hij niet op die avances was ingegaan, begon hij een lastercampagne tegen hem. “Met de steun van de ‘bruine ridders’ binnen de kerk”, zegt hij nu.

Thierry Goeman
Bron: AD.nl

Het is een beetje het verhaal van de afgewezen minnaar of minnares die wraak wil nemen. Maar dan binnen de katholieke kerk. Die andere pastoor wilde een liefdesrelatie beginnen met Ouwens. Maar die had daar naar eigen zeggen geen zin in. Daarop begon er een lastercampagne tegen hem. Moegestreden stapte Ouwens vorige zomer op.

Intussen heeft hij al zijn functies binnen de kerk neergelegd en heeft hij nu ook een klacht ingediend tegen die andere priester, wat nog maar zelden is gebeurd binnen de katholieke kerk. Hij is de laster beu, maar doet het ook een beetje uit frustratie omdat het bisdom, dat van alles op de hoogte was, er alles aan deed om het potje gedekt te houden.

Volgens Ouwens, die geen interview wil toestaan maar zijn verhaal zelf heeft neergeschreven in een soort van klaagschrift, werd hij sinds 2018 lastiggevallen door die collega-priester, die nog steeds binnen het bisdom werkt. Volgens hem trad de leiding van het bisdom, die door Ouwens op de hoogte werd gebracht, niet adequaat op. Ze lieten het tot zijn verbazing en ergernis vooral maar gebeuren. Er waren alleen wat gesprekken die tot niets hebben geleid. Behalve tot veel frustraties, klinkt het.

Door de hemel uitgezocht

“Die bewuste pastoor heeft mij vanuit het niets op een zeer ongepaste en gênante manier zijn liefde verklaard door te stellen dat de hemel mij voor hem had uitgezocht, zodat hij niet alleen door het leven hoefde te gaan”, schrijft Ouwens. “Mijn reactie hierop was of hij helemaal gek geworden was. Daarop heb ik het contact met hem tot een minimum teruggebracht.”

De afwijzing keerde zich tegen pastoor Ouwens. Die collega-priester begon zich steeds brutaler tegen hem te gedragen en er begonnen ook allerlei geruchten over hem te circuleren. “Ik werd uitgemaakt voor hoer en drugsverslaafde.” Door die collega, maar plots ook door andere priesters, zo blijkt.

De ‘bruine ridders’ zijn een groep homoseksuele priesters in het bisdom waarvan gefluisterd wordt dat ze met elkaar de liefde bedrijven, liederlijk gedrag vertonen en regelmatig bij elkaar logeren

De ex-pastoor heeft nooit namen genoemd, maar zijn brief en de informatie die het Brabants Dagblad verzamelde, doen vermoeden dat die “collega’s” waar hij het over heeft, uit hetzelfde bisdom kwamen. Zo zei Piet van de Veerdonk, koster in Heesch, tegen Brabants Dagblad ook dat Ouwens “bestuurlijk werd tegengewerkt”.

Ouwens noemde zelf dus geen namen, maar verwees wel naar zijn collega’s als “bruine ridders”. Met de term ‘bruine ridders’, die hij niet zelf heeft uitgevonden, verwijst hij naar een groep homoseksuele priesters in het bisdom waarvan gefluisterd wordt dat die met elkaar de liefde zouden bedrijven, liederlijk gedrag zouden vertonen en in dat verband ook regelmatig bij elkaar zouden logeren. Ook zou er een priester zijn die regelmatig extreem veel drinkt en naar een homosauna in Eindhoven gaat.

Naar andere parochie

Wat Ouwens misschien nog het meeste geraakt heeft, schrijft hij, was de reactie van het bisdom. Dat stelde hem voor om naar een andere parochie te verhuizen, maar dat wilde de vijftiger zelf niet. Hij was te hard verknocht aan zijn parochianen. Die hebben de problemen die er waren ook altijd van hemzelf vernomen en niet van anderen of uit de media. Hij is daar altijd open over geweest, zegt hij.

“Ik heb het heel pijnlijk gevonden dat het bisdom mij in dat laatste anderhalf jaar vijf keer onder druk heeft gezet om mezelf ziek te melden”

Frits Ouwens

Ex-pastoor

Vorige zomer stapte de pastoor van de fusieparochie De Goede Herder dan plots op. Om de geruchtenmolen voor te zijn, schreef hij op de website van de parochie dat de problemen die tot zijn beslissing hadden geleid in ieder geval niet voortkwamen uit de omgang met “parochianen en vrijwilligers”, maar “vooral vanuit collega’s, waarvan de leiding van ons bisdom volledig op de hoogte was, maar ervoor gekozen heeft om niet verder te gaan dan een aantal gesprekken met de betrokkenen”.

Klacht

Over de rol van het bisdom Den Bosch zegt Ouwens nu: “Ik heb het heel pijnlijk gevonden dat het bisdom mij in dat laatste anderhalf jaar vijf keer onder druk heeft gezet om mezelf ziek te melden.”

Volgens Welingelichtekringen.nl heeft de ex-priester intussen gesproken met de politie en heeft hij een officiële klacht ingediend bij het Meldpunt grensoverschrijdend gedrag in de rooms-katholieke kerk.

Het bisdom hield het na het ontslag bij een korte reactie waarin de bisschop liet weten dat hij “overvallen werd door dit droevige besluit, dat niet alleen de pastoor, maar ook de bisschop, de parochie en de collega’s raakte”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER