Ook parket niet in beroep tegen Acid, veroordeling definitief

© BELGA

Ook het parket gaat niet in beroep in de zaak tegen YouTuber Acid. Eerder besliste hij zelf al om geen beroep aan te tekenen tegen zijn veroordeling.

Bron: BELGA

Op 31 mei 2023 publiceerde de Blankenbergenaar Nathan Vandergunst, beter bekend als Acid, een video over de fatale doop van Sanda Dia. Acid noemde meerdere Reuzegommers bij naam en deelde persoonlijke informatie over hen. YouTube haalde de video uiteindelijk offline. In de video kwam ook een voormalig lid aan bod dat niet bij de fatale doop betrokken was. Zijn ouders werden in hun restaurant in Antwerpen plots geconfronteerd met valse reservaties en negatieve recensies. Toen het West-Vlaamse parket besliste om geen onderzoek te starten, kwamen de ex-Reuzegommer en zijn ouders met een rechtstreekse dagvaarding op de proppen.

LEES OOK. Carrièreswitch en een reis naar de VS worden moeilijk: wat zijn de gevolgen van het strafblad voor Acid zelf?

De verdediging vroeg om de strafvordering onontvankelijk te verklaren, omdat in het dossier geen enkele vorm van onderzoek werd gevoerd. Daarnaast wierp meester Walter Van Steenbrugge op dat enkel het hof van assisen bevoegd is om over een drukpersmisdrijf te oordelen. Los daarvan werd de vrijspraak gevraagd, op basis van de vrijheid van meningsuiting.

De rechter veroordeelde Acid op 22 februari uiteindelijk tot drie maanden gevangenisstraf met uitstel en 800 euro boete. Bovendien moet hij aan de burgerlijke partij een voorlopige schadevergoeding van 20.000 euro betalen.

Advocaat Walter Van Steenbrugge kondigde in eerste instantie aan dat er beroep zou worden aangetekend tegen het vonnis, maar eind maart werd duidelijk dat Acid dat uiteindelijk niet zou doen.

LEES OOK. Expert bijzonder kritisch voor justitie na veroordeling van Acid: “De knuppel van het strafrecht was veel te zwaar”

Nadat zijn beroepstermijn is verstreken, heeft het parket nog tien dagen de tijd om zelf beroep aan te tekenen om eventueel een hogere straf te vorderen. Maar het parket-generaal laat nu officieel weten dat er geen beroep is aangetekend. De straf van Acid is dus definitief.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen