O.J. Simpson (76), voormalig American footballster en acteur, overleden aan kanker

O.J. Simpson © Reuters

O.J. Simpson (76), voormalig American footballster en acteur is overleden aan kanker, meldt zijn familie.

O.J. Simpson, de voormalige superster uit het American football en acteur, is op 76-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van prostaatkanker. Dat heeft zijn familie meegedeeld. Simpson stond in 1995 terecht in ‘het proces van de eeuw’ voor de moord op zijn ex-vrouw en haar vriend, maar werd daarvoor vrijgesproken.

Simpson wordt beschouwd als een van de beste running backs ooit en speelde tijdens zijn carrière in de NFL voor de Buffalo Bills (1969-1977) en de San Francisco 49ers (1978-1979). Hij wordt beschouwd als een van de, zo niet de, eerste zwarte superster in de VS.

Nog tijdens zijn carrière was Simpson te zien in onder meer ‘The Klansman’, ‘The Cassandra Crossing’, ‘The Towering Inferno’ en de serie ‘Roots’. Na zijn actieve carrière speelde hij onder meer in drie ‘Naked Guns’-films en de komedie ‘Back to the Beach’.

Wereldberoemd werd Simpson echter toen op 12 juni 1994 zijn ex-vrouw Nicole Brown Simpson en haar vriend Ronald Goldman vermoord werden aangetroffen. Simpson kwam al snel als verdachte in beeld en werd in staat van beschuldiging gesteld. Beroemd is zijn poging om in zijn witte Ford Bronco te ontkomen van de politie. De achtervolging werd live op televisie gevolgd door 95 miljoen kijklustigen.

Het proces draaide uiteindelijk uit op een mediacircus waarin Simpson werd vrijgesproken, een beslissing die een schokgolf veroorzaakte in de Verenigde Staten. In 1997 werd Simpson in een burgerrechtelijke zaak echter wel aansprakelijk gesteld en veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 33,5 miljoen dollar, iets wat hij uiteindelijk nooit zou doen.

Later zat Simpson ook nog een celstraf van negen jaar uit voor een gewapende overval en kidnapping. Hij kwam in 2017 voorwaardelijk vrij.

Partner Content