Een strand op Rhodos vlak na de bosbranden, in juli vorig jaar.© AFP

Griekenland deelt ‘gratis vakanties’ uit aan toeristen die bosbranden op Rhodos moesten ontvluchten

De Griekse overheid heeft een website gelanceerd waarop vakantiegangers die vorige zomer moesten worden geëvacueerd vanwege de bosbranden op Rhodos, een voucher voor een ‘gratis vakantie’ op het Griekse eiland kunnen aanvragen. Op die manier willen de Griekse autoriteiten 25.000 gedupeerde toeristen een nieuwe kans geven om Rhodos te ontdekken.

mts
Bron: BELGA

“Voor iedereen wiens vakantie is ingekort door de bosbranden, biedt de Griekse regering, in samenwerking met de lokale autoriteiten, een week gratis vakantie aan”, beloofde de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis kort na de bosbranden op Rhodos van juli vorig jaar op de Britse tv-zender ITV. Die belofte lost zijn regering, na negen maanden en enig gesleutel aan de wetgeving, nu in.

LEES OOK. Corendon onder vuur in Nederland: reizigers moeten zelf hun op Rhodos achtergelaten bagage ophalen... in Brussel

Wie ten tijde van de branden in een hotel verbleef dat geëvacueerd moest worden, kan online een voucher aanvragen ter waarde van maximaal 500 euro per volwassen persoon, die de hotelkosten van een verblijf van een week moet dekken. De vouchers zijn geldig in het voor- en najaar van 2024, tussen nu en 31 mei en van 1 oktober tot 15 november. Wie vorig jaar in een privéverblijf zoals een Airbnb verbleef, komt niet in aanmerking voor een compensatie. Opvallend genoeg is er in de voorwaarden uitdrukkelijk sprake van “volwassen individuen” en worden kinderen dus niet gecompenseerd.

Verschillende toeristen werden in juli vorig jaar geëvacueerd door grote bosbranden.© REUTERS

“Het plan is in werking, zoals de premier heeft beloofd. Het is een heel ingewikkeld proces geweest, niet het minst omdat we het eerste land ter wereld zijn dat dit doet”, zegt Myron Flouris van het Griekse ministerie van Toerisme tegen de Britse krant The Guardian.

LEES OOK. Eerste toeristen vertrekken alweer naar Rhodos, maar niet echt van harte: “Anders zijn we ons geld kwijt”

Inmiddels hebben al meer dan vijfduizend vakantiegangers zich geregistreerd voor een voucher, en naar verwachting zullen vooral in het najaar toeristen gebruikmaken van de compensatieregeling. In totaal biedt Griekenland 25.000 vouchers aan, die 300, 400 of 500 euro per persoon waard zijn, afhankelijk van het aantal sterren van het hotel.

© REUTERS

Ongeveer dertigduizend mensen moesten vorig jaar geëvacueerd worden op Rhodos. Vooral Britse toeristen waren massaal aanwezig op het Griekse eiland: zowat 10.000 Britten moesten worden geëvacueerd. Verder waren er ook zeker zeventig Belgen met reisorganisator TUI op vakantie. “Het is een mooi gebaar van de Griekse overheid”, vindt TUI-woordvoerder Piet Demeyere. “Het is wel iets dat buiten TUI om gaat, de vergoeding gaat rechtstreeks van de Griekse overheid naar de gedupeerde reiziger.” Het is dus aan de reiziger en niet aan de reisorganisator om het initiatief te nemen om de compensatie aan te vragen. “Volgens de GDPR-wetgeving mogen we als reisorganisator de gegevens van onze reizigers van vorige zomer ook niet zomaar doorgeven aan Griekenland”, aldus Demeyere.

Een voucher aanvragen kan via deze website.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER