© Shutterstock

Piepjonge terreurverdachten opgepakt in Duitsland: 15- en 16-jarigen wilden aanslagen plegen op agenten, bars en synagogen

In Duitsland is een vermoedelijke terroristencel bestaande uit tieners opgerold. Dat melden Duitse media. Twee 15-jarige kinderen en een kind van 16 uit Düsseldorf en omgeving zijn opgepakt.

Bron: De Telegraaf, Belga

De Duitse krant Bild meldde de arrestaties vrijdagochtend. Inmiddels heeft het Openbaar Ministerie in Düsseldorf de aanhoudingen bevestigd, melden het Duitse medium Focus en persbureau AFP.

Plannen aanslag

De drie verdachten zijn twee meisjes van 15 en 16 jaar en een 15-jarige jongen. Ze komen alle drie uit Noordrijn-Westfalen. “Ze worden verdacht een aanslag te hebben beraamd met een islamistisch motief en hebben toegegeven bereid te zijn deze te plegen”, verklaarde het Openbaar Ministerie (OM) in Düsseldorf. Vanwege de leeftijd van de verdachten en het lopend onderzoek geeft het OM geen verdere details over wat de jongeren van plan waren.

Volgens Bild was de groep mogelijk van plan om tijdens het komende EK voetbal in Duitsland een aanslag te plegen. Er zou ook zijn gesproken over aanslagen op politiebureaus in Dortmund of Düsseldorf. De drie wilden met messen en molotovcocktails aanslagen plegen op onder meer agenten, bars, sportclubs en synagogen. Ze zouden daarover hebben gesproken in online chats. Volgens Focus waren er geen concrete plannen. Het opgepakte drietal was niet bekend bij de politie.

Gevaren online radicalisering

“Deze zaak illustreert het zeer grote gevaar van hoe snel jonge mensen online radicaliseren en vervolgens aanslagen plannen”, zegt een staatsveiligheidsfunctionaris tegen Bild. “Zelfs degenen die niet eerder op de radar van de veiligheidsautoriteiten stonden.”

“Op dit moment komt de grootste terroristische dreiging in Duitsland van de Islamitische Staat in de provincie Khorasan (ISKP)”, aldus de minister. In de afgelopen maanden zijn in Duitsland twee invallen gedaan tegen vermoedelijke leden van deze tak van IS, voordat zij tot actie overgingen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER