Premier Alexander De Croo wil de Russische desinformatienetwerken aanpakken.
Foto: Benoît Doppagne

Federaal parket opent onderzoek naar Russische inmenging in Europees Parlement

Het federaal parket opent een onderzoek naar Russische inmenging in het Europees Parlement. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) gezegd tijdens een persconferentie. Het onderzoek moet volgens hem zowel op Belgisch als op Europees niveau gebeuren: met andere woorden zowel door het federaal parket als door het EU-agentschap Eurojust, waarin de parketten van de lidstaten samenwerken.

Het onderzoek komt er nadat Tsjechisch onderzoek aan het licht bracht dat Russische spionagenetwerken via desinformatie Europese Parlementsleden benaderen en zelfs betalen om hier Russische propaganda te verspreiden.

Het federaal parket heeft beslist om een onderzoek te openen naar wat daar gebeurd is

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

"Belgische inlichtingendiensten hebben het bestaan van die beïnvloeding bevestigd", zei De Croo tijdens een persconferentie over het Europese voorzitterschap van ons land. "Volgens onze inlichtingendiensten is het doel van Moskou duidelijk: meer pro-Russische kandidaten in het Europees Parlement verkozen krijgen en het pro-Russische standpunt versterken." Op termijn komt dat Rusland ook ten goede op het strijdtoneel in Oekraïne.

"We kunnen die Russische bedreiging in ons midden niet tolereren", aldus De Croo. "We moeten zowel op nationaal als op Europees niveau iets doen. Op nationaal niveau hebben onze gerechtelijke autoriteiten bevestigd dat beïnvloeding vervolgd kan worden." De premier verwijst naar nieuwe wetgeving die expliciet bedoeld is om beïnvloeding aan te pakken.

Tegenover VRT NWS is De Croo iets concreter. "Het federaal parket heeft beslist om een onderzoek te openen naar wat daar gebeurd is."

Geen Belgen genoemd

Namen van parlementsleden die zijn betaald heeft De Croo niet. "Dat is informatie die niet wordt vrijgegeven en waar ik geen toegang toe heb."

Volgens onze informatie zijn er tot nu toe geen aanwijzingen dat er Belgische parlementsleden betrokken zijn. Er zouden wel parlementsleden uit onder meer Duitsland en Nederland bij betrokken zijn, vooral uit de rechts-conservatieve en Eurosceptische fracties. Volgens onze bronnen gaat het onder meer om de Nederlander Marcel De Graaff (Forum voor Democratie, ex-PVV) en de Duitsers Petr Bystron en Maximilian Krah (allebei Alternative für Deutschland). Alle drie ontkennen ze.

Er zouden niet alleen Europese Parlementsleden bij betrokken zijn, maar ook medewerkers van parlementsleden. Hoeveel namen worden genoemd, is niet duidelijk, maar er wordt wel een vergelijking gemaakt met 'Qatargate', het onderzoek naar Europese parlementsleden die zich door Qatar en Marokko hebben laten omkopen.

Het gaat vaak over namen die opduiken in verband met 'Voice of Europe', een website die naar eigen zeggen ongecensureerd nieuws uit Europa en de wereld brengt en ook door een Russische desinformatienetwerk wordt gefinancierd. Ook de naam van Vlaams Parlementslid Filip Dewinter duikt geregeld op in verband met 'Voice of Europe', maar er zouden geen aanwijzingen zijn dat Dewinter ook betaald is door de Russen.

Leider 'Voice of Europe' dicht bij Poetin

Volgens de Tsjechische inlichtingendienst wordt 'Voice of Europe' geleid door Viktor Medvetsjoek, een Oekraïens politicus en zakenman. Medvetsjoek noemt zichzelf een goede vriend van de Russische president Vladimir Poetin. Poetin is ook peter van de dochter van Medvetsjoek.

Jaren geleden was hij stafchef van de toenmalige Oekraïense president Leonid Koetsjma. Hij staat op de Amerikaanse sanctielijst sinds 2014.

Na de Russische invasie in Oekraïne is hij gearresteerd, maar vorig jaar werd hij geruild voor Oekraïeners die in Rusland vastzaten.

Ook Europese actie nodig

Maar er is meer nodig. "We hebben meer hefbomen nodig om Russische propaganda en desinformatie te bestrijden. België heeft Eurojust gevraagd om hierover dringend samen te komen", aldus De Croo. Eurojust is het agentschap van de Europese Unie dat de samenwerking coördineert tussen de parketten van de lidstaten.

Mocht blijken dat de EU niets kan doen, moet het mandaat van agentschappen als Eurojust, het Europees openbaar ministerie EPPO en het Europees bureau voor fraudebestrijding OLAF worden uitgebreid, vindt De Croo. "We moeten waakzaam blijven."

Om de Europese instelling meer slagkracht te geven, zal De Croo enkele concrete voorstellen doen op de Europese top van volgende week. 

Meest gelezen