De boodschap van de Amerikaanse president aan Iran is duidelijk: "Doe het niet."
Foto: AP

Amerikaans president Joe Biden waarschuwt Iran over mogelijke aanval op Israël

De Amerikaanse president Joe Biden heeft een boodschap voor Iran: "Doe dit niet". Zo reageert hij op dreigingen van Iran om Israël aan te vallen als vergeldingsactie voor een bombardement op de Iraanse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus. De VS vreest dat zo'n aanval elk moment kan gebeuren. "Wie ons aanvalt, mag een aanval terugverwachten", zegt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

"We zijn toegewijd aan de verdediging van Israël. We zullen Israël steunen. We zullen Israël helpen verdedigen en Iran zal niet slagen." Het is een duidelijke boodschap van de Amerikaanse president Joe Biden. "Doe dit niet", zegt hij tegen Teheran.

"Ik wil niet ingaan op vertrouwelijke informatie, maar mijn verwachting is binnenkort," zei Biden. De Verenigde Staten hadden eerder al gewaarschuwd dat een aanval van Iran elk moment kan plaatsvinden. Sommige bronnen spreken over een aanval binnen 48 uur, schrijft persagentschap Bloomberg.

Wij hebben een simpele regel: wie ons aanvalt, mag een aanval terugverwachten

Israëlische premier Benjamin Netanyahu

Woordvoerder van het Witte Huis John Kirby zei eerder vanavond al dat de bedreigingen van Iran "reëel en geloofwaardig" zijn. Wanneer of waar Iran zou aanvallen, dat laat Kirby in het midden. Ook hij stelt dat de VS van plan is "al het mogelijke te doen om ervoor te zorgen dat Israël zichzelf kan verdedigen".

Israël neemt de bedreigingen van Iran serieus en stuurt op zijn beurt eigen waarschuwingen uit. Zo zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat zijn land op de hoogte is van de verhoogde dreiging en dat Israël "uitdagende tijden" trotseert, maar dat het land ook klaar is voor alle scenario's. "Wij hebben een simpele regel: wie ons aanvalt, mag een aanval terugverwachten."

Wat vooraf ging:

De laatste dagen heeft Iran meermaals gezworen dat het wraak zou nemen voor de Israëlische aanval op zijn ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus. Bij die aanval op 1 april kwamen 16 mensen - onder wie 2 hooggeplaatste commandanten van de Iraanse Revolutionaire Garde - om het leven. De Iraanse Ayatollah Ali Khamenei reageerde al dat Israël "moet en zal worden gestraft". Hoe die aanval eruit zal zien, is niet duidelijk.

Ondertussen is een hooggeplaatste generaal binnen het Amerikaanse leger, Michael E. Kurilla, naar Israël getrokken om de situatie in het gebied verder op te volgen. Achter de schermen zouden Amerikaanse diplomaten ook duidelijk hebben gemaakt dat een Iraanse aanval op Israël een agressief antwoord van de Verenigde Staten zou opleveren.

Bekijk: De woordvoerder van het Israëlische leger is duidelijk: "Wij hebben een gelaagde verdediging", maar "die is niet luchtdicht"

Videospeler inladen...

Verschillende landen verstrengen reisadvies

Naar aanleiding van de toenemende spanning scherpen heel wat landen hun reisadviezen aan. Wie toch in Iran is krijgt de raad om voorzichtig te zijn of zelfs het land te verlaten.

Nederland gaat morgen zijn ambassade in Teheran in Iran en zijn consulaat in Erbil, in Irak, dichthouden. De Verenigde Staten hebben het ambassadepersoneel in Israël ondertussen aangeraden om reizen binnen het land te beperken. De gebieden van Jeruzalem, Be'er Sheva en Tel Aviv zouden het veiligst zijn.

Frankrijk raadt zijn burgers af om naar Iran of Israël te reizen. Ook Libanon en de Palestijnse gebieden kan men beter vermijden, klinkt het. Het land haalt ook de familie van zijn personeel in Iran terug naar Frankrijk. Duitsland roept alle Duitse burgers op om Iran te verlaten. 

Ook India en Rusland raden burgers af om te reizen naar Iran en Israël.

Openlijke steunbetuigingen, toenemende frustraties

Toch betekent de steunbetuiging geen plotse dooi in de gespannen relaties tussen Israël en de Verenigde Staten. Het Pentagon zou namelijk niet opgezet zijn met de aanval die Israël op de Iraanse ambassade heeft uitgevoerd. Dat blijkt uit anonieme getuigenissen in The Washington Post.

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin zou zijn Israëlische ambtgenoot rechtstreeks hebben aangesproken, om te zeggen dat Israël hem op de hoogte had moeten brengen. Een aanval op een ambassade is dan ook een ongebruikelijke actie. Onder meer de secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres veroordeelde de aanval op basis van "de onschendbaarheid van diplomatieke en consulaire gebouwen".

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin (rechts) zou zijn Israëlische ambtgenoot Yoav Gallant hebben aangesproken over de Israëlische aanval op de ambassade in Damascus.
Foto: AP

De Amerikanen vrezen dat de aanval de aanzet geeft voor een verdere escalatie in het Midden-Oosten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft de vorige maanden verschillende blitzbezoeken aan het gebied gebracht om een uitbreiding van het conflict tussen Israël en Hamas te vermijden. Ook nu Iran met een aanval dreigt, heeft de minister verschillende collega's in het Midden-Oosten opgebeld.

Bekijk: Majd Khalifeh: "Er zit een wraakactie van Iran aan te komen, maar het zou om een beperkte actie gaan"

Videospeler inladen...

Israël krijgt ook steeds meer internationale kritiek over de manier waarop het de oorlog in de Gazastrook voert. Sinds de start van het conflict zijn al 33.600 Palestijnen gedood en geraakten nog eens 76.200 mensen gewond. Daarnaast zit de bevolking in de Gazastrook met een acuut tekort aan voedsel en andere basismiddelen.

Tijdens een telefoongesprek met Netanyahu zei Biden dat Israël zijn aanpak van de oorlog moet veranderen, want anders zou zijn land een nieuwe houding aannemen in het conflict. Na dat gesprek beloofde Israël meer humanitaire hulp tot het gebied toe te laten en trok het een deel van zijn troepen uit het zuiden terug.

Netanyahu gaf tegelijk aan dat het grondoffensief in Rafah - waar meer dan 1,5 miljoen mensen onderdak hebben gezocht - nog steeds zou doorgaan. "Een vergissing", stelde Biden.

Israël heeft een datum vastgelegd voor het grondoffensief in de zuidelijke stad Rafah, waar 1,5 miljoen mensen na de aanvallen in Khan Younis en Gaza-stad hun toevlucht hebben gezocht.
Foto: AP

Meest gelezen