Mogelijke beursexit van HAL Trust

HAL belegt ook in brillenretail | Foto: Getty

Een analist van Degroof Petercam suggereerde dat grootaandeelhouder Van der Vorm mogelijk aast op het 17 procentbelang van de familie Melchers.

De nettovermogenswaarde (NAV) van HAL lag eind 2023 op 13,56 miljard euro. Dat is een toename van 3,6 procent vergeleken met een jaar eerder. De waarde van de beleggingen en de liquiditeiten steeg met 700 miljoen euro (+5,3%), terwijl er voor 221 miljoen aan contant dividend werd uitgekeerd. Doordat het dividend vorig jaar nog voor een deel in aandelen is opgenomen, bleef de toename van de nettovermogenswaarde per aandeel beperkt tot 150,12 euro (+1,6%).

HAL heeft eind vorig jaar het dividendbeleid gewijzigd en keert alleen nog maar contanten uit. Het dividendvoorstel over 2023 ligt op 2,85 euro per aandeel, een pak minder dan de 5 euro over 2022.

Het nieuwe dividendbeleid is gunstig voor de koersontwikkeling van HAL Trust. Sinds eind augustus vorig jaar is de koers met 11 procent gestegen. De korting ten opzichte van de nettovermogenswaarde is teruggelopen van 23 naar 14 procent.

Bron: Yahoo Finance / Flourish

Toch zijn er voldoende redenen om positief te blijven over het aandeel. Met ruim 30 procent van de NAV is Boskalis met afstand de grootste investering. De baggeraar heeft een recordjaar achter de rug en de vooruitzichten blijven uitstekend. Ook voor de grote beursgenoteerde deelnemingen Vopak, SBM Offshore en Technip Energies ziet het er goed uit. De nettowinst van HAL steeg met 55 procent naar 1,0 miljard euro.

Een vermogensgroei ligt de komende jaren voor de hand, die extra gevoed kan worden door nieuwe investeringen. HAL beschikt over een flinke oorlogskas. Er stond eind vorig jaar voor 2,9 miljard euro aan liquiditeiten op de balans, of circa 21 procent van de nettovermogenswaarde.

Conclusie

Een analist van Degroof Petercam suggereerde dat grootaandeelhouder Van der Vorm mogelijk aast op het 17 procentbelang van de familie Melchers. Hans Melchers is overleden en zijn dochter zou wel eens kunnen openstaan voor een bod. Het belang van Melchers is circa 2 miljard euro waard. De familie Van der Vorm krijgt dan circa 87 procent van de aandelen in handen, wat een opmaat zou kunnen zijn voor een bod op de stukken van de minderheidsaandeelhouders en een beursexit. Vandaar dat het positieve advies nog even kan blijven.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 127,6 euro

Ticker: HAL NA

ISIN-code: BMG458841020

Markt: Amsterdam

Beurskapitalisatie: 11,53 miljard euro

K/w 2023: 11,5

Verwachte k/w 2024: 12,5

Koersverschil 12 maanden: +9%

Koersverschil sinds jaarbegin: +12%

Dividendrendement: 2,2%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content