Foto: Plopsaland De Panne

Plopsaland De Panne stopt met statiegeld op flesjes en blikjes drank: "Het systeem werkt niet"

Het pretpark Plopsaland in De Panne zal niet langer statiegeld vragen op flesjes en blikjes drank die ze in het park verkopen. Het pretpark was daar 8 jaar geleden mee gestart. Mensen kregen een halve euro als ze hun leeg flesje of blikje naar een horecapunt in het park terugbrachten. Maar het systeem werkt niet, klinkt het.

Sinds het begin van de paasvakantie is het pretpark gestopt om statiegeld te vragen op flesjes en blikjes. Bezoekers kregen per stuk dat ze in een horecapunt binnenbrachten 50 cent terug. Voor veel mensen bleek de drempel echter te groot. 

"We hebben het systeem in 2016 ingevoerd. Toen zijn we aan 10 cent begonnen", vertelt woordvoerder Sofie Loy. "We hebben het doorheen de jaren opgetrokken naar 50 cent. Maar het systeem werkt niet. Mensen vinden een halve euro niet genoeg of ze vinden het te veel moeite om op zoek te gaan naar een horecapunt waar ze het kunnen inruilen." 

In Duitsland wel een wettelijk kader

In een van de pretparken van de groep in Duitsland werkt het nochtans wel. "Dat komt omdat er in Duitsland een wettelijk kader is. Daar kunnen mensen overal hun flesjes of PMD-afval deponeren. Stel: je koopt een flesje in het park, dan kun je dat evengoed in een tankstation langs de autosnelweg inruilen."

"Wij evalueren voortdurend. Mocht het systeem van statiegeld in de toekomst in ons land ingevoerd worden, dan zijn wij vragende partij om daar opnieuw aan mee te werken. Als tijdelijke oplossing hebben we nu extra PMD-vuilnisbakken geplaatst, zodat het afval in het park toch gesorteerd wordt." 

Meest gelezen