Direct naar artikelinhoud
Brexit

Verenigd Koninkrijk heeft meer migranten nodig om "brexit-catastrofe" te voorkomen

Verenigd Koninkrijk heeft meer migranten nodig om "brexit-catastrofe" te voorkomen

De vergrijzende bevolking, een tekort aan arbeidskrachten en een lage productiviteit betekenen dat het Verenigd Koninkrijk een toestroom van 200.000 migranten per jaar nodig heeft. Anders riskeert het "catastrofale economische gevolgen" door de brexit, zegt de Britse denktank Global Future.

Premier May wil het aantal migranten naar het Verenigd Koninkrijk beperken tot enkele tienduizenden per jaar. Dat bevestigden de Conservatieven deze week in hun beleidsverklaring. Volgens het nieuwe rapport is er dus een veelvoud van dat aantal nodig.

De denktank bekritiseert de Conservatieven en Labour omdat ze niet eerlijk zijn over de hoeveelheid migranten die het Verenigd Koninkrijk nodig heeft. Als de regering halsstarrig blijft vasthouden aan haar belofte, zo waarschuwt ze, riskeert het land tien jaar lang een economische catastrofe.

Het cijfer dat Global Future vooropstelt, ligt in lijn met de werkelijke instroom sinds 2000. De berekening is gebaseerd op een macro-economische analyse en een onderzoek van tekorten aan arbeidskrachten per sector.

Crisis

Volgens de denktank dreigt er op korte termijn een acute crisis op de arbeidsmarkt tenzij de ministers tijdens de brexitonderhandelingen snel een signaal geven over de Britse plannen voor EU-burgers en immigratie. Een dergelijk tekort aan werknemers zou een periode van zeer trage groei inluiden.

En zelfs als de pensioenleeftijd verhoogd wordt, dreigt er een "demografische tijdbom", luidt het. Dan nog heeft het Verenigd Koninkrijk 130.000 migranten per jaar nodig om de arbeidspopulatie op het huidige peil te houden.