Direct naar artikelinhoud
Stavros Kelepouris
De gedachteStavros Kelepouris

Hoeft het te verbazen dat een half miljoen Vlamingen denken: het zal wel, laat mij met rust met al uw beloftes en stoere praat?

Politiek journalist Stavros Kelepouris ziet dat heel wat kiezers afhaken, maar is zelf niet verbaasd. ‘Het zijn mensen die zien dat de meeste van die dure beloftes evenveel waard zijn als een mening in de krant.’

Na de paasvakantie, vanaf maandag dus, barsten de verkiezingscampagnes helemaal los. Dan wordt u bijna twee maanden lang overspoeld met beloftes, grootste plannen, belastingverlagingen en hogere lonen. U zal het walhalla beloofd worden, u moet enkel nog kiezen welk walhalla u het meest aanstaat: dat waar de rijken alles betalen of dat waar alle problemen opgelost worden door armoezaaiers nog wat minder te geven.

In deze kolommen zou moeten staan dat het uw democratische plicht is om de komende maanden goed te luisteren en de voorstellen van partijen serieus te overwegen zodat u op 9 juni weloverwogen een keuze kan maken in het stemhokje. Helaas, soms wordt het ook de politieke redactie van deze krant te veel.

Deze week verkondigde het Franstalige DéFi, de opvolger van het FDF, dat het deel wil uitmaken van de volgende federale regering, maar niet met iedereen. DéFi zal al blij mogen zijn als het überhaupt zetels haalt in het parlement, maar het komt u nu alvast vertellen dat het nooit ofte nimmer met N-VA zal regeren. Tja.

Even waardevol was het gehakketak op Twitter tussen N-VA en Open Vld, die allebei willen dat werkenden minstens 500 euro per maand meer overhouden dan niet-werkenden. ‘Ja maar, wij waren eerst!’ ‘Met de liberalen kan je geen land besturen!’ ‘Met de Vlaams-nationalisten blijft geen land meer over!’ Zonde van de zendtijd.

De extreme partijen grossieren in lege grootspraak. De afgelopen weken kon u in deze krant doorlichtingen lezen van de partijprogramma’s van onder meer Vlaams Belang en PVDA. De communisten willen de energieproducerende bedrijven nationaliseren - letterlijk: gewoon nemen zonder een euro compensatie. Het VB gaat Brussel inlijven bij Vlaanderen - zo werkt het niet - en allerlei asielbeperkingen invoeren die het helemaal niet kan invoeren.

Hoeft het te verbazen dat een half miljoen Vlamingen denken: het zal wel, laat mij met rust met al uw beloftes en stoere praat? ‘De afgehaakten’, zoals ze genoemd worden in een nieuwe reeks in deze krant, zijn niet - toch zeker niet allemaal - mensen die lui foert roepen. Het zijn mensen die zien dat de meeste van die dure beloftes evenveel waard zijn als een mening in de krant.

Op de website van De Morgen vindt u daarom een stemtest die niet kijkt naar wat partijen zeggen, maar naar wat ze doen. Dan blijkt al gauw dat verandering ten goede niet met de stormram gebeurt, maar met kleine, welgemikte passen in de juiste richting. Die zijn minder sexy, maar wel realistischer.

A propos, in de categorie ‘kijk naar wat partijen doen’: hebt u ook gemerkt dat Filip Dewinter nog steeds deel uitmaakt van Vlaams Belang, ook al liet hij zich gewillig betalen door de Chinezen?

Overzicht. Alles over ons dossier De Afgehaakten

Achtergrond. Meer dan een half miljoen Vlamingen is afgehaakt voor de verkiezingen

Doe de test. Hoe afgehaakt is uw gemeente? Ontdek het hier