Na de prijs van olie is ook de gasprijs gestegen.

Ook Europese gasprijs flink gestegen door onrust Midden-Oosten

In navolging van de olieprijzen is ook de Europese gasprijs flink gestegen door de onrust in het Midden-Oosten en de dreiging van een directe aanval door Iran op Israƫl. Door die spanningen zijn er zorgen dat gasleveringen uit het Midden-Oosten verstoord kunnen raken.

Op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam ging de gasprijs vrijdag met bijna 5 procent omhoog tot 30,79 euro per megawattuur. Dat is het hoogste niveau sinds eind januari.

Over de hele week was een stijging van meer dan 15 procent te zien. Dat is de sterkste wekelijkse stijging sinds oktober, toen de aanval van Hamas op Israƫl tot grote onrust leidde op de gasmarkt.

Door het wegvallen van Russisch gas door de oorlog in OekraĆÆne is Europa veel afhankelijker geworden van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit onder meer het Midden-Oosten.

Bij een escalatie van het conflict tussen Israƫl en Iran zouden bijvoorbeeld lng-tankers aangevallen kunnen worden door Iran en zijn bondgenoten zoals de Houthi's in Jemen. De Houthi's vallen nu ook al schepen aan in de Rode Zee.

Meest gelezen