© Isosport

STVV  STANDARD

Invaller Kaya doorbreekt de vloek en redt punt voor STVV in knotsgek slot tegen Standard

STVV leek lange tijd af te stevenen op een thuisnederlaag tegen Standard, maar uitgerekend Fatih Kaya redde in extremis een punt voor STVV na een onwaarschijnlijk spektakelstuk. Opnieuw kantelde Thorsten Fink met zijn wissels de wedstrijd die op 3-3 eindigde.

Pieter Vanlommel

Thorsten Fink was voor de komst van de Rouches duidelijk niet van plan zijn type-elftal opnieuw door elkaar te schudden zoals hij in Mechelen deed. De STVV-coach bracht zijn sterkste elf aan de aftrap met als doel meteen toe te slaan. Door de afwezigheid van de Japanse belofte-internationals kwam er een plek vrij voor youngsters Nhaili en Teuchy. Laatstgenoemde werd zo al het zevende jeugdproduct dat dit seizoen in de kern werd opgenomen.

Bij de fans van tegenstander Standard was het ongenoegen over de povere start in deze Europe Play-offs - 1 op 6 en slechts één doelpunt gescoord - groot. De meegereisde Luikse fans lieten dat blijken met een ‘zangstaking’ van twaalf minuten. Ex-STVV-coach Ivan Leko voerde overigens slechts één, noodgedwongen, wissel door met Price voor de geblesseerde Fossey.

© Dick Demey

Truiense droomstart

Het was uitgerekend op Stayen dat het dramatische seizoen van Standard begon met een 1-0-nederlaag tegen de Kanaries. Die tussenstand stond gisteren na welgeteld 3 minuten en 25 seconden al op het bord toen Bocat bij de eerste beste aanval Bodart te grazen nam op aangeven van Ito: 1-0 en een droomstart voor STVV.

Het leek de voorbode van een lange avond te worden voor de bezoekers, maar de bordjes hingen even snel alweer gelijk. De kwieke Canak dwong Suzuki tot een save, Kanga was goed gevolgd om de rebound van dichtbij binnen te tikken: 1-1, de gelijkmaker was niet eens onverdiend te noemen. De STVV-defensie had het immers knap lastig met de hoge pressing van de Luikenaren, vooruitgestuwd door een fanatiek coachende Leko aan de zijlijn.

Het Luikse supportersprotest zat er dan op en vanuit het bezoekersvak schoten de decibels de hoogte in. Het inspireerde de Luikenaren om op hun gretige elan door te gaan, al kregen ook de Kanaries nog kansen in de intense eerste helft. Koita trapte nipt naast, Ito zag zijn poging door Bodart gered. Aan de overzijde hield Suzuki STVV overeind op pogingen van Price en Balikwisha.

Dubbele koude douche

De partij kon nog alle kanten uit in de tweede helft en STVV kreeg al vroeg een uitgelezen kans om het laken naar zich toe te trekken. Na een VAR-tussenkomst ging de bal op de stip na licht contact tussen Smets en Sahabo. Koita zette zich erachter, maar Bodart koos de goede hoek en hield Standard overeind. De dubbele koude douche volgde luttele minuten later toen Balikwisha een scherpe tegenaanval koel en erg fraai afwerkte met een volley: 1-2.

De Kanaries leken aangeslagen en in het aanvalsspel boterde het niet. Stayen riep om Bertaccini, Fink gaf eerst geen krimp maar bracht zijn joker met nog een klein kwartier te spelen dan toch in het veld. Op dat moment hadden de teruggeplooide Rouches zich defensief sterk georganiseerd en vingen ze de geel-blauwe aanvalsgolven al bij al simpel op. Toen Kanga vervolgens een te korte terugspeelbal van Janssens afstrafte, leek alle hoop op Truiens puntengewin vervlogen.

Kaya doorbreekt de vloek

Toch stak Bertaccini de vlam weer in de pan met zijn eerste doelpunt als Kanarie. Stayen daverde en schreeuwde de Kanaries naar voor. Dat leidde zowaar nog tot de gelijkmaker. Uitgerekend Fatih Kaya redde een punt met een overhoekse schuiver, zijn ontlading was terecht immens na twee seizoenen droogte.

In de twaalf (!) minuten blessuretijd was er nog appel voor een strafschop op Bertaccini en aan de overzijde op Kanga, tevergeefs. Zo bleef de stand 3-3, bleef de Truiense thuisreputatie in stand én blijven de Kanaries op koers voor de felbegeerde zevende plaats na een wedstrijd die nog lang zal nazinderen.

STVV: Suzuki, Ananou, Janssens, Smets, Godeau, Bocat, Steuckers, Delorge, Ito, Koïta, Zahiroleslam.

STANDARD: Bodart, Kawaba, Price, Yeboah, Kanga, Doumbia, Balikwisha, Sahabo, Laifis, Noubi, Canak.

VERVANGINGEN: 72’ Yeboah door Sowah; 79’ Ananou door Vanwesemael; 79’ Koita door Bertaccini; 79’ Canak door Fini; 83’ Zahiroleslam door Kaya; 83’ Godeau door Barnes; 90+2’ Balikwisha door Dewaele; 90+10 Ito door Dumont.

DOELPUNTEN: 4’ Bocat 1-0; 9’ Kanga 1-1; 59’ Balikwisha 1-2; 81’ Kanga 1-3; 84’ Bertaccini 2-3; 88’ Kaya 3-3.

STRAFSCHOPPEN: 57’ Koita (gemist).

GELE KAARTEN: 13’ Koita (spelbederf); 24’ Ananou (overtreding); 56’ Laifis (protest); 65’ Price (overtreding); 72’ Yeboah (overtreding); 89’ Kanga; 89’ Barnes; 60+6’ Bertaccini (protest).

RODE KAARTEN: Geen.

TOESCHOUWERS: 5.956

SCHEIDSRECHTER: Wesli De Cremer.