De chaos was vanmorgen compleet.
Foto: AP

Man steekt 6 mensen dood in winkelcentrum in Australische stad Sydney, dader had mentale problemen

Bij een steekpartij in een winkelcentrum in de Australische stad Sydney zijn 6 mensen omgekomen. Dat meldt de politie. Een agente die in de buurt was, schoot de dader neer. Hij overleed ter plekke. De man blijkt geen onbekende voor de politie. Het gaat om een 40-jarige man die kampte met mentale problemen.

Het drama speelde zich af in het populaire Westfield-shoppingcenter in Bondi Junction, een voorstad van Sydney. De hulpdiensten kregen rond 16 uur lokale tijd een oproep binnen over een "man met een groot mes". 

Onder de slachtoffers is een baby.
Foto: AFP

Een agente die in de buurt was, ging meteen het shoppingcenter binnen en achtervolgde de dader. Ze waarschuwde hem, maar hij negeerde haar en zwaaide met zijn mes. Ze gebruikte haar wapen. De man overleed aan de gevolgen van een hoofdwonde.

Bekijk: een passant probeert op een roltrap de dader te stoppen

Videospeler inladen...

De dader blijkt een man van 40 en is bekend bij de politie. De Australische premier Anthony Albanese verklaart dat er geen sprake is van een terroristisch motief. De man zou mentale problemen hebben gehad.

Eerder verschenen er berichten dat de politie op zoek was naar een 2e verdachte. Maar dat klopt niet.

Langs de kant van de slachtoffers is de tol bijzonder hoog: er vielen zeker 6 doden. Meerdere mensen werden ook naar het ziekenhuis gebracht.

Ze zijn zwaargewond of verkeren in kritieke toestand. Het gaat onder meer om een baby van 9 maanden oud die werd opgenomen met steekwonden. De moeder van de baby is een van de doden.

Britse koning Charles reageert geschokt

"Mijn vrouw (koningin Camilla, red) en ik reageerden geschokt toen we hoorden van de tragische aanval", reageert de Britse koning Charles III. Hij is het formele staatshoofd van Australië. De Britse koning voegde eraan toe dat zijn gedachten bij de slachtoffers en hun families zijn.

Paus Franciscus toont zich op zijn beurt "diepbedroefd" over de "zinloze" steekpartij. "De paus betuigt zijn solidariteit met iedereen die getroffen is door deze tragedie", meldt het Vaticaan.

Meest gelezen