Via robotstofzuiger, Tinder, Netflix en Whatsapp: hoe stalkende ex-vriend Annelies door de hel liet gaan

Het begon met een match op Tinder, enkele leuke berichtjes en een gezellige date op café. Wat volgde was een jarenlange nachtmerrie voor de Limburgse Annelies *. Haar vriend Steven* bleek een meesterstalker, controlerend en extreem jaloers. “Een jaar na de breuk volgde hij me nog steeds via de navigatie van mijn auto.”

Shauni Deferm

“Het eerste wat me opviel, was dat hij overal bij wilde zijn. Als ik met vrienden had afgesproken, dook hij daar plots ook op”, zegt Annelies. Een red flag, maar toch hield het haar niet tegen om de prille relatie een kans te geven. “Ik vond dat heel verstikkend, want ik hou van mijn vrijheid. Maar iedereen zei me dat ik eindelijk eens een man had die moeite voor me deed, die graag bij me was en me aandacht gaf. Dus ik overtuigde mezelf dat ik het als iets positiefs moest zien. Ik wilde eindelijk eens een relatie die lukte.”

LEES OOK. Mannen die hun vrouw vermoorden, volgen bijna altijd dezelfde 8 fases: “Te weinig mensen kennen de risicofactoren”

Huilend op de keukenvloer

Steven trok bij Annelies in, tot plots Stevens ex-vrouw in het spel kwam. Zij startte een rechtszaak tegen hem wegens stalking. “Die vrouw zei me dat ik van hem moest weglopen. Maar ik wilde die relatie zo graag doen slagen. Ik heb haar advies genegeerd en partij getrokken voor hem”, zucht Annelies. Steven werd uiteindelijk veroordeeld voor de belaging van zijn ex-vrouw, maar toch wist hij Annelies te overtuigen dat het allemaal zo erg niet was. “Hij heeft hier op de keukenvloer zitten huilen. Hij gaf toe dat hij wel eens bij haar langsgereden was omdat hij haar miste. Het leek me niet eens zo onbegrijpelijk. Ik had zelfs medelijden omdat zijn ex hem zo hard aanpakte. Waanzin, ik weet het. Ik begrijp mezelf achteraf gezien ook niet.”

“Hij wist steeds met wie en waar ik uithing. Zo stond hij zelfs eens op de zeedijk toen ik er op vakantie was. Gewoon om naar me te staren”

Annelies

Toch nestelde de veroordeling voor stalking zich in het hoofd van Annelies. Stilaan ontstonden er ook in haar eigen relatie barsten. “Ik begon te merken dat er ook thuis dingen niet klopten. Zo stuurde hij via zijn telefoon berichten terug op WhatsApp-berichtjes die ik op mijn telefoon ontving. Hij had dus spyware op mijn smartphone geïnstalleerd om te checken waar ik was, welke berichtjes er binnenkwamen en buitengingen en waar ik me mee bezighield. Ja, hij is heel goed in die technologische snufjes. Plots kreeg ik een soort buikgevoel dat zei dat het allemaal niet normaal was.”

LEES OOK. Slachtoffer van stalking door ex-partner getuigt: “Soms hoop ik dat hij mij gewoon de kop inslaat”

Annelies besliste om Steven te testen. “Toen ik al mijn wachtwoorden veranderd had, viel hij uiteindelijk door de mand. Hij kon de schijn niet langer hoog houden. ‘Dit maakt me zo zenuwachtig’, zei hij boos, terwijl ik hem betrapte met mijn telefoon in zijn handen. Dat was voor mij de druppel. Toen heb ik hem na een relatie van twee jaar buitengezet.”

“Een jaar na onze breuk bleek dat hij me nog steeds volgde via de navigatie van mijn auto en als ik hier thuis een date had, sprong de robotstofzuiger aan”

Annelies

Slapeloze nachten

Maar de nachtmerrie stopte niet, integendeel. Steven schakelde een versnelling hoger. Twee jaar lang bleef hij Annelies intensief stalken. “Ik kreeg tal van meldingen dat iemand probeerde in te loggen op mijn accounts. Hij stuurde me honderden berichten, tot ik hem wel moest blokkeren, waarop hij valse Tinderprofielen aanmaakte om zo toch gesprekken met me te kunnen voeren.”

En daar eindigde het niet. “Een jaar na onze breuk bleek dat hij me nog steeds volgde via de navigatie van mijn auto en als ik hier thuis een date had, sprong de robotstofzuiger aan. Dat gebeurde dan zelfs vijf keer op een uur tijd en enkel als er iemand over de vloer kwam. Met mijn Netflix-account was dat net hetzelfde. Telkens ik bezoek had, kreeg ik de melding dat mijn account op een ander toestel werd gebruikt. Het is duidelijk dat hij altijd wist met wie en waar ik uithing. Zo stond hij zelfs eens op de zeedijk toen ik er op vakantie was. Gewoon om naar me te staren.”

LEES OOK. Family Justice Center helpt gezinnen bij intrafamiliaal geweld: “Een slachtoffer doet pas na gemiddeld 35 incidenten aangifte”

© Raymond Lemmens

Het bezorgde Annelies tal van slapeloze nachten. “Ik heb ontelbare nachten beneden in de gang op de grond gelegen om hem te kunnen betrappen en een foto te kunnen maken als bewijs. Uren heb ik zitten wachten tot hij er was, terwijl ik ook mama ben en moet gaan werken. Zoiets vreet je vanbinnen op. Je thuis moet een veilige plek zijn, maar zelfs mijn ouders hebben schrik om hier een babbeltje te slaan omdat ze vrezen dat ze worden afgeluisterd.”

Rookdetector

Zes maanden na de breuk stapte Annelies voor de eerste keer naar de politie. “Maar hij hield niet op, zelfs niet nadat hij een contactverbod kreeg. Uiteindelijk heb ik wel twintig aangiftes gedaan. Het is ontzettend moeilijk om gehoord te worden. Ik heb dan maar zelf een camera geïnstalleerd en lamellen voor de ramen gehangen zodat hij me niet meer kon bespieden, want ook dat gebeurde. Dan parkeerde hij zich in mijn straat of liep hij met een kap over zijn hoofd rond mijn huis. Na anderhalf jaar is het onderzoek dan toch op gang gekomen.”

“De Computer Crime Unit heeft heel mijn huis ondersteboven gehaald. Ze hebben zelfs de rookdetector uit elkaar gedraaid op zoek naar microfoontjes en camera’s”

Annelies

Annelies kreeg de Computer Crime Unit over de vloer. “Die speurders hebben heel mijn huis ondersteboven gehaald. Ze hebben zelfs de rookdetector uit elkaar gedraaid op zoek naar microfoontjes en camera’s. Toen Steven hier nog woonde, heeft hij de wifi versterkt door allerlei extra routers in de kelder te installeren. Zelfs de agenten stonden ervan te kijken. Ze zeiden dat de gemiddelde mens dat allemaal niet in huis heeft. Uit onderzoek bleek dat Steven er software op geïnstalleerd had waardoor hij me in de gaten kon houden. Hij wist altijd exact wanneer ik wel en niet thuis was, bijvoorbeeld.”

LEES OOK. Slachtoffer van stalking Lisa moet 3.000 euro betalen voor verblijf in vluchthuis: “Dat is zeggen: vrouwen, laat je gewoon de kop inslaan”

Celstraf met uitstel

Ondertussen is Steven ook voor de belaging van Annelies veroordeeld tot een celstraf met gedeeltelijk uitstel onder voorwaarden en een contactverbod. Maar voor Annelies stopt het daarmee niet. “Als ik ’s nachts geluiden hoor, gaat mijn hart 300 per uur. ‘Daar is hij’, denk ik dan. De onrust blijft altijd hangen. Elke keer als ik mijn huis verlaat, kijk ik om me heen. Ik kwam hem niet zo lang geleden tegen in de supermarkt. Ik heb mijn groenten en fruit op de grond laten vallen en ik ben weggevlucht. Als ik hem zie, stokt mijn adem. Toch heb ik niet echt schrik van hem, want hij is nooit fysiek agressief geweest. Maar toen uit zijn verhoor door de politie bleek dat hij op Google zocht naar geluidsdempers voor een pistool, slikte ik wel even.”

“Ik wil graag een nieuwe relatie opbouwen. Maar ik durf dat niet meer, ik vertrouw niemand meer”

Annelies

Ook op sociaal en liefdesvlak hebben de gebeurtenissen een serieuze impact. “Ik ga van nature met de glimlach door het leven, maar als je aan de binnenkant aan het sterven bent, is het heel vermoeiend om te blijven lachen. Ik wil ook graag een nieuwe relatie opbouwen. Maar ik durf dat niet meer, ik vertrouw niemand meer.”

(*) De namen in het artikel zijn fictief.