Iraniërs steken een Israëlische vlag in brand na de aanval in Syrië.
Foto: Getty Images

Spanningen tussen Iran en Israël lopen op: reisadviezen worden aangescherpt, vliegtuigmaatschappijen vermijden de regio

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM heeft alle vluchten over Iran en het grootste deel van Israël geschrapt, en de Nederlandse ambassade in Teheran in Iran blijft morgen dicht. Maar onze noorderburen zijn niet de enigen die naar aanleiding van de oplopende spanningen tussen Iran en Israël strengere veiligheidsmaatregelen nemen. Een overzicht.

De onrust in het Midden-Oosten is nog verder toegenomen. De Amerikaanse president Joe Biden verklaarde gisteren dat hij verwacht dat Iran "eerder vroeger dan later" Israël zal aanvallen. "Doe het niet", klonk zijn waarschuwing aan Iran. Ondertussen heeft de Iraanse Revolutionaire Garde toch een groot containerschip gekaapt in de Straat van Hormuz, bij Iran.

Naar aanleiding van de toenemende spanningen scherpen verschillende landen hun reisadviezen naar de regio aan. 

"Uit voorzorg" gaat Nederland morgen zijn ambassade in Teheran in Iran en zijn consulaat in Erbil, in Irak, dichthouden. Ook het Nederlandse reisadvies is klaar en duidelijk: "Reis niet naar Iran. De veiligheidssituatie is slecht en instabiel." 

Frankrijk raadt zijn burgers af om naar Iran of Israël te reizen. Ook Libanon en de Palestijnse gebieden kan men beter vermijden, klinkt het. Het land haalt ook de familie van zijn personeel in Iran terug naar Frankrijk. 

Ook Duitsland roept alle Duitse burgers op om Iran te verlaten. Familieleden van medewerkers van de Duitse ambassade moeten vandaag nog Iran verlaten. Dat meldt het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. Later vandaag houdt het ministerie nog crisisberaad over de dreiging in de regio.

Reisadvies België

Het Belgische reisadvies voor Iran is al een tijdje zeer streng. Op reis gaan naar het land wordt ten strengste afgeraden en Belgische burgers in Iran krijgen de raad om het land te verlaten.

Een streng reisadvies vanwege de huidige spanningen in het Midden-Oosten, maar ook omdat het Iraanse regime de afgelopen jaren verschillende buitenlanders willekeurig heeft gearresteerd. De Belg Olivier Vandecasteele is ondertussen opnieuw thuis, maar verschillende Westerse lotgenoten zitten nog steeds opgesloten in een Iraanse gevangenis.

Landgenoten die ondanks het negatieve advies toch in Iran zijn en consulaire bijstand nodig hebben kunnen terecht bij de Belgische ambassade in Teheran. Die blijft voorlopig open, maar de FOD Buitenlandse Zaken analyseert de veiligheidssituatie in het land voortdurend en kan bijsturen waar nodig. 

De Verenigde Staten hebben het ambassadepersoneel ondertussen aangeraden om reizen binnen Israël te beperken. De gebieden van Jeruzalem, Be'er Sheva en Tel Aviv zouden het veiligst zijn.

India komt met dezelfde boodschap. Het Aziatische land raadt burgers af om te reizen naar Iran en Israël door de "huidige situatie in de regio", meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Indiërs in beide landen worden aangeraden "uiterste voorzorgsmaatregelen te nemen voor hun veiligheid en hun verplaatsingen tot een minimum" te beperken.

Jordanië sluit tijdelijk zijn luchtruim. Gisteren kondigde Rusland al aan dat voor Russen beter is om niet naar het Midden-Oosten af te reizen.

Vliegtuigmaatschappijen schrappen vluchten naar en over Iran

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM heeft uit voorzorg alle vluchten over Iran en het grootste deel van Israël geschrapt. KLM blijft wel vliegen op Tel Aviv, aan de kust van de Middellandse Zee.

Eerder werd bekend dat de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas vluchten van Londen naar Perth omleidt, om het Iraanse luchtruim te vermijden. Lufthansa en dochterondernemingen (onder welke Brussels Airlines), maar ook Austrian Airlines en Swiss vliegen ook niet meer naar of over Iran. 

Meest gelezen