© Joren De Weerdt

Elektrische auto opladen wordt (een beetje) eenvoudiger: geen laadpas meer nodig bij nieuwe snelladers

Nieuwe snelladers voor de elektrische wagen moeten voortaan de mogelijkheid aanbieden om met de bankkaart, en dus niet met de laadpas, te betalen. Dat is vastgelegd in een Europese regel die vanaf vandaag van kracht is.

mts
Bron: VRT NWS

Met het oog op meer transparantie en uniformiteit verplicht Europa om nieuwe snelladers vanaf vandaag te voorzien van een terminal waarmee je met de bankkaart kunt betalen, zoals je dat ook kunt bij het tanken van diesel of benzine. De verplichting geldt alleen voor nieuwe laadpalen, maar bestaande snelladers moeten wel tegen 2027 worden aangepast. Daarnaast moeten de prijzen op de nieuwe snelladers ook zichtbaar zijn op het scherm, zodat klanten weten wat de laadbeurt zal kosten.

Europa voert de regel in omdat automobilisten met een elektrische wagen momenteel nog zijn aangewezen op de laadpas van de stroomaanbieder. Wie er zoals velen voor kiest om bij een aantal verschillende aanbieders zijn wagen op te laden, moet al snel een handvol extra laadpassen op zak hebben.

Snelladers, die vaak zijn terug te vinden langs snelwegen of aan supermarkten, maken slechts een klein deel uit van het totale aanbod aan laadpalen. Op de ‘gewone’ laders, met een vermogen van minder dan 50 kW, moeten mobiliteitsaanbieders geen betaalterminal voorzien, maar wel een QR-code waarmee klanten toegang krijgen tot een elektronisch platform om te betalen. Volgens Europa moet dat leiden tot betalingsgemak.

DISCUSSIEER MEE. Wordt jouw volgende auto een (deels) elektrische?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER