De dag na 9/11 stond Rudi Dekkers de Amerikaanse pers te woord over de piloten die hij had opgeleid.
Foto: Belga/Peter Muhly

Rudi Dekkers (67), Nederlander die terroristen 9/11 leerde vliegen, is overleden

De voormalige Nederlandse zakenman Rudi Dekkers is afgelopen week op 67-jarige leeftijd overleden op de Filipijnen. Dat melden verschillende Nederlandse media. Dekkers haalde na de aanslagen van 11 september 2001 het wereldnieuws omdat hij ongewild de terroristen van al-Qaida had opgeleid die de Twin Towers in New York waren ingevlogen.

Dekkers was een succesvolle zakenman toen hij in 1993 met zijn gezin vanuit Nederland naar de Verenigde Staten emigreerde. Hij runde in Venice, in de staat Florida, de vliegschool Huffman Aviation.

Hoewel hij niets afwist van hun bedoelingen, leidde hij daar ook Mohamed Atta en Marwan al-Shehhi op, de 2 kapers die later met vliegtuigen in de Twin Towers zouden vliegen. 

Rudi Dekkers aan zijn vliegschool in Florida op 12 september 2001 na interviews met Amerikaanse media.
Foto: Belga/Peter Muhly

De FBI had na de aanslagen in New York snel de link gelegd tussen de terroristen en de vliegschool van Dekkers. De media sprongen mee op het verhaal en de foto van Dekkers verscheen op televisiestations overal ter wereld.

Klanten liepen weg en bleven weg. De media en de politiek tastten zijn imago aan. Banken, zakenpartners en zelfs zijn vrouw lieten hem in de steek. Hij raakte daarop aan lager wal. 

Dekkers overleed "totaal geruïneerd" op de Filipijnen

In 2008 schreef hij het boek 'De vliegende Hollander', een biografie waarin hij zelf vertelt hoe de gebeurtenissen op 11 september 2001 zijn leven voorgoed veranderd hadden. 13 jaar later, in 2021, maakte de Italiaans-Nederlandse Alessio Cuomo een documentaire over het leven van Dekkers: 'Rudy - Achtervolgd door 9/11'.

Dekkers was enkele maanden geleden naar de Filipijnen verhuisd, "totaal geruïneerd" volgens de Nederlandse krant De Telegraaf die als eerste over zijn dood berichtte. Hij kampte al geruime tijd met hartproblemen en zware suikerziekte. Hij overleed deze week op 67-jarige leeftijd.

In 2008 bracht Rudi Dekkers een boek uit ('De vliegende Hollander') waarin hij onder meer vertelt hoe 9/11 zijn leven op zijn kop zette.

Meest gelezen