Dominique Persoone had ook wat chocolade mee voor de paus.
Foto: Dominique Persoone

Brugse chocolatier Dominique Persoone op audiëntie bij paus Franciscus: "Nog snel een das gaan kopen"

Chocolatier Dominique Persoone uit Brugge is vorige week ontvangen door paus Franciscus in Rome. Hij mocht de paus ontmoeten naar aanleiding van zijn project in het Virungapark in Congo. Persoone bouwde daar enkele jaren geleden een chocoladefabriek, om de lokale bevolking aan het werk te helpen. "De paus was erg onder de indruk van ons project", zegt Persoone.

Dominique Persoone, bekend van zijn chocoladewinkels in Brugge en Antwerpen, was in Rome op uitnodiging van de Belgische ambassade van het Vaticaan.

"De ambassadeur had een dag georganiseerd over cacao en wat daarrond allemaal misloopt. Denk maar aan kinderarbeid, slavenhandel enzovoort. Ik ging er spreken over onze chocoladefabriek in het Virungapark in Congo, waar we de lokale bevolking aan het werk zetten en hen een eerlijke prijs betalen voor hun werk."

Lang geleden dat ik nog eens een kostuum aanhad

Dominique Persoone, chocolatier

Ik was er samen met Dimitri Moreels, een van mijn partners van het Virungapark. En plots kregen we de vraag of we de chocoladecollectie van onze Congolese fabriek wilden gaan overhandigen aan de paus. We mochten dus op audiëntie."

Een unieke kans waar Persoone niet op was voorbereid. "Ik ben nog snel naar de C&A gelopen om daar een das te kopen. Het was al heel lang geleden dat ik nog eens een kostuum had aangehad."

5 minuten bij paus

Na eerst een dienst op het Sint-Pietersplein in Rome, was het zover. "Ik heb hem eerst een hand gegeven. Velen kussen zijn hand, maar de ambassadeur had gezegd dat hij dat niet zo leuk vindt. Uiteindelijk hebben we hem 5 minuten gesproken, in het Frans."

"De paus zei dat hij ons werk in Congo waardeert. Dat het voor een sprankel hoop zorgt in de regio, die erg onrustig is. Hij vroeg ons ook om zeker niet op te geven. Wij hebben hem gevraagd om zijn diplomatieke rol zeker te blijven spelen."

Persoone mocht met zijn zakenpartner Dimitri Moreels op audiëntie.
Foto: Dominique Persoone

15.000 mensen kunnen audiëntie volgen op scherm

"Het grappige is dat die audiënties ook op een groot televisiescherm worden getoond op het Sint-Pietersplein. 15.000 mensen zitten daar naar te kijken. Toen ik aan de beurt was, hoorde ik plots tumult op het plein. Blijkbaar waren er verschillende Vlamingen die mij herkend hadden en niet geloofden dat ik daar zat, zo strak in het pak."

Persoone is niet de grootste katholiek, maar hij was wel onder de indruk. "Het was wat dubbel, want de kerk is de laatste tijd vaak negatief in het nieuws gekomen. Maar het is wel een mooie erkenning voor ons werk. Het toont dat niet alle mensen van de kerk slechte mensen zijn."

Meest gelezen