Iraniër komt op straat om Iraanse aanval te steunen.
Foto: AP

Hoe reageert bevolking op Iraanse aanval? Duizenden Iraniërs op straat om aanval te steunen, Israëli reageren opgelucht

In Iran kwamen duizenden Iraniërs op straat om hun steun te betuigen voor de aanval tegen Israël en om hun woede te uiten tegen het land. In Israël reageren de burgers dan weer "opgelucht omdat de aanval is meegevallen", vertelt correspondent Nasrah Habiballah vanuit Tel Aviv. Vannacht voerde Iran een grootse aanval uit met meer dan 300 drones en raketten als vergeldingsactie. Israël kon de aanvallen grotendeels onderscheppen. 

"Dood aan Israël en dood aan Amerika", scanderen Iraniërs die met velen in de vroege ochtend samenkomen op het Palestinaplein in de Iraanse hoofdstad Teheran. "De volgende klap zal groter zijn", staat op een muur geschilderd. De menigte zwaait met Iraanse en Palestijnse vlaggen en juicht de aanval toe. 

Er zijn slogans te zien met de tekst "Gods overwinning is nabij". De Iraniërs houden ook spandoeken in de lucht om de Israeli te waarschuwen "dat ze moeten schuilen". 

Deze betogers zijn tevreden dat Iran actie onderneemt en Israël aanvalt. Daarnaast zien ze de aanval als een steunbetuiging aan Gaza.

Waarom is het voor Iran een vergeldingsactie?

De Iraanse vergeldingsactie komt er na de Israëlische aanval van 1 april op het Iraanse consulaat in Damascus, Syrië. Er kwamen 16 mensen om, onder wie 2 hooggeplaatste commandanten van de Iraanse Revolutionaire Garde. 

De hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, reageerde dat het "kwaadaardige (Israëlische) regime zal worden gestraft" en kondigde de wraakactie vorige week aan.  Ze zien de aanval als "zelfverdediging". 

Iraniërs komen ook samen in de stad Isfahan, waar generaal Mohammad Reza Zahedi begraven ligt, een van de generaals die werd gedood bij de aanval in Damascus.

Ook in de stad Kerman verzamelen Iraniërs zich bij het graf van de prominente Iraanse generaal Qassem Soleimani, die in 2020 werd gedood bij een Amerikaanse drone-aanval in Bagdad.

Bekijk: de beelden van Iraniërs die op straat komen om de aanval op Israël te steunen

Videospeler inladen...

Iran wil graag beelden de wereld insturen van een bevolking die het regime steunt. Kritische stemmen zeggen dat de feestelijkheden georkestreerd kunnen zijn. Een grote groep Iraniërs is namelijk tegen het huidige regime.

In Israël is "de rust teruggekeerd"

De Israëli wisten dat ze een Iraanse aanval konden verwachten, na de aankondiging van Teheran vorige week. "De mensen zijn opgelucht dat het is meegevallen qua schade en slachtoffers", zegt correspondent Nasrah Habiballah, vanuit Tel Aviv. 

"In de regio's waar het luchtalarm afging, waren er zeker zorgen. Maar in Tel Aviv zaten ook nog mensen op een terras bij een bar om bijvoorbeeld een verjaardag te vieren."

Intussen is het luchtruim in Israël weer open. "Het lijkt erop dat de grootste dreiging achter de rug is", vertelt de correspondent. "Er zijn geen signalen dat er nog aanvallen uit Iran komen."

Het leger blijft wel in de opperste staat van paraatheid en beseft dat er later nog aanvallen kunnen volgen. 

Muurschildering van de Amerikaanse president Joe Biden in Israël.
Foto: AP

Ondanks de dreiging zijn gisteren ook tienduizenden mensen op straat gekomen tijdens de wekelijkse antiregeringsbetogingen. "Terwijl ze wisten dat er zo'n aanval zou komen", stelt Habiballah. "Het vertrouwen van de Israeli in het leger is dan ook erg groot."

Volgens het Israëlische Channel 13 News hebben zo'n 45.000 mensen gisteravond in Tel Aviv geprotesteerd. De organisatoren beweerden dat er 100.000 aanwezigen waren, ondanks de dreiging.

Ondanks de dreiging komen duizenden Israëli gisteravond de straat op  om te manifesteren tegen de regering.
Foto: AP

Reactie Israël?

Alle ogen zijn nu gericht op de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en hoe hij gaat reageren op deze aanval. 

De Amerikaanse president Joe Biden heeft intussen met Netanyahu gebeld. Hij vraagt om niet op de Iraanse aanval te reageren.

Maar Netanyahu heeft de afgelopen maanden getoond, dat hij zich niet houdt aan de adviezen van de Amerikanen. Het valt dus af te wachten voor de Israëlische en Iraanse burgers hoe de situatie verder zal evolueren.

Jarenlang schaduwoorlog tussen Iran en Israël

Iran erkent Israël niet en beide landen voeren al jaren een schaduwoorlog. Tegen de achtergrond van de oorlog in Gaza, die op 7 oktober begon door een aanval van de radicale Palestijnse organisatie Hamas, is de relatie tussen beide landen verder geëscaleerd. Iran steunt Hamas, al heeft het elke directe betrokkenheid bij de aanval op Israël ontkend.

Meest gelezen