© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Onze weerman Ruben Weytjens waarschuwt: “Vandaag intense buien met rukwinden tot 100 km per uur”

De warmste 13 april ooit werd het niet zaterdag, maar met 23 graden voelde het toch als zomer. Vanaf vandaag slaat het weer helemaal om. “Namiddag zullen de buien intens zijn, met kans op zware windstoten”, waarschuwt HBVL-weerman Ruben Weytjens.

Nele Achten

“De dag begon nog droog”, zegt Weytjens. Maar dat is zowat het enige goede nieuws. “Namiddag zullen er geregeld buien over onze provincie trekken. Vooral tussen 14 en 17 uur kunnen die buien intens worden. Met daarbij dan ook tijdelijk kans op zware windstoten. Sommige weercomputers berekenen tijdens de meest intense buien zelfs uitschieters tot 100 kilometer per uur, maar op de meeste plaatsen zal het tussen 70 en 90 kilometer per uur blijven”, schat Weytjens in.

Met zo’n plotse rukwinden is het oppassen geblazen. “Die rukwinden kunnen een gevaar zijn in het verkeer voor bijvoorbeeld lege vrachtwagens en uiteraard in de eerste plaats voor fietsers. Ook korrelhagel is mogelijk. Zeer lokale en tijdelijke gladheid onder het spoor van een hagelbui is niet uitgesloten. Schrik ook niet van een lokale bliksemschicht.”

De temperaturen nemen ook een duik. Van 23 graden zaterdag naar een schamele 12 graden vandaag.

Op een snelle terugkeer van het warme weer moeten we niet hopen. Ook de rest van de week blijft het koud en wisselvallig.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer