Rustig peddelend in het peloton: topfavoriet Mathieu van der Poel.© EPA-EFE

Dit hebt u al gemist van de Amstel Gold Race: een Belgische vluchter, één helling minder en Mathieu van der Poel houdt zich koest

De koers nog niet gevolgd? Geen nood. In dit overzicht bent u in een handomdraai mee alvorens de finale in de lokale ronden van de 58ste Amstel Gold Race losbarst.

Hugo Coorevits in Vilt

Het peloton is ondertussen al een sliert heuvels gepasseerd. Zo schijnbaar rustig de aanloop het eerste koersuur was, zo onrustig kondigt de finale zich aan. Na de Eyserweg volgen nog een zestiental hellingen, waaronder de gevreesde Eyserbosweg en de Keutenberg.

Volg de Amstel hier live!

Ineos-Grenadiers waakt over het peloton

De Britse Worldtourploeg is met Tom Pidcock van plan om iets te maken van het Ardense drieluik. In de Amstel Gold Race bijvoorbeeld nam Ineos-Grenadiers in functie van de tandem Pidcock-Kwiatkowski al vrij snel de controle over het peloton. Daar waar je in de eerste plaats de Alpecin-Deceuninck of Visma-Lease a Bike verwachtte, was het Ineos-Grenadiers die na een voorgift van drie minuten de controle over de koers nam. Na 100 km reed een kwartet vroege vluchters een kleine vijf minuten voorop, maar de favorieten weigerden zich zorgen te maken. Verwacht wordt dat ze in de finale vanzelf wel terug waaien naar de groep van de favorieten. Naarmate het peloton het Drielandenpunt naderde, kwam ook Alpecin-Deceuninck van Mathieu van der Poel mee voorin de grote groep controleren.

De vrouweneditie werd duchtig in de war gestuurd.© Getty Images

Ongeval stuurt vooral vrouweneditie in de war

Een zwaar verkeersongeval met een politiemotard en een auto zorgde voor afsluiting van de Bergseweg. Daardoor kwam het vrouwenpeloton meer dan een uur stil te staan, of nog langer dan in Waregem toen de vrouwenwedstrijd door een accident ook al drie kwartier oponthoud had.

De mannen konden gelukkig via een parcourswijziging verder koersen, maar dat betekende wel dat deze tragische gebeurtenis heel de Amstel Gold Race voor vrouwen in de war stuurde. Uiteindelijk werd gekozen voor een neutralisatie richting Valkenburg waar dus voor lokale ronden werden gereden. Of uiteindelijk nog 55 kilometer koers of slechts drie keer de Cauberg in de plaats van vijf keer. Er was ook geen andere oplossing voorhanden want er dreigde in Nederlands-Limburg een verkeersinfarct.

De mannen daarentegen kregen door dit incident maar 32 in de plaats van 33 hellingen, maar daar waren ze niet rouwig om.

De vier vluchters met op kop Van der Sande.© BELGA

Van der Sande en drie onbekende soldaten

Heel veel gebeurde er niet de eerste wedstrijduren. Pas na 37 km kreeg Tosh Van der Sande een opening. Hij kreeg drie internationaal onbekende soldaten mee: de Brit Zebb Keffin van de Nederlandse Protourploeg TDT-Unibet die wat tv-publiciteit in eigen land kon gebruiken, de Nederlandse neoprof Enzo Leijnse (Team dsm-firmenich PostNL) en de twintigjarige Oostenrijker Alexander Hajek (Bora-hansgrohe). Het kwartet mocht het voorspel verzorgen. Verwacht wordt dat eenmaal de vrouwen zijn gefinisht de Nederlandse topklassieker bij de mannen dan echt ontploft.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer