Archiefbeeld.© ANP / Arie Kievit

Joodse gemeenschap in Antwerpen leeft mee met Israël: “300 drones afvuren op een land is meer dan louter een waarschuwing”

De Antwerpse Joodse gemeenschap is bezorgd over de escalatie van het conflict tussen Israël en Iran. “We hebben allemaal familie of vrienden in Israël. We leven met hen mee”, klinkt het. Het Forum der Joodse Organisaties vraagt België de aanval scherp te veroordelen.

David Van Turnhout

Wat zou er gebeurd zijn als Israël niet beschikte over het luchtafweersysteem Iron Dome? Dat vragen veel Antwerpse Joden zich af nadat Iran maar liefst 300 drones en raketten afvuurde op Israël. “Er zouden ongetwijfeld doden en gewonden gevallen zijn”, reageert politicus Claude Marinower (Open VLD). “Er zijn maar weinig Antwerpse Joden die geen familie of vrienden hebben in Israël. We zijn dan ook allemaal bezorgd over wat zich in de nacht van zaterdag op zondag heeft afgespeeld. Er wordt nu wel gezegd dat Iran vooraf heeft gewaarschuwd dat er een aanval zou plaatsvinden, maar wat dan nog?”, zegt Marinower. “Eén ding is zeker: als Israël zo wordt aangevallen, is er geen discussie meer tussen links en rechts en ontstaat er eenheid.”

Claude Marinower (Open VLD).© Jan Van der Perre

Een gelijkaardig geluid klinkt bij Kamerlid Michael Freilich (N-VA), wiens 18-jarige zoon in Israël studeert. “De verdediging tegen deze aanval was een groot succes en over het algemeen is iedereen veilig gebleven, maar men kan niet verwachten dat een land niet reageert na zo’n aanval. Je gaat mij niet vertellen dat Iran kon weten dat 99 procent van de drones en raketten onderschept zou worden. Men had zeker gehoopt dat minstens een klein deel ervan doelwitten zou raken. Het algemene gevoel binnen de Joodse gemeenschap is dat de internationale media de aanval minimaliseren omdat er geen slachtoffers zijn gevallen, maar wat als de Iron Dome of de hulp van andere landen er niet was geweest?”, vraagt Freilich zich net als Marinower af. “Het afvuren van 300 raketten en drones is veel meer dan louter een waarschuwing.”

Kamerlid Michael Freilich (N-VA).© BELGA

“Het afvuren van honderden raketten op een ander land had heel veel burgerslachtoffers kunnen maken”, vult Philippe Scharf van het Forum der Joodse Organisaties aan. “Wij rekenen op een belangrijk signaal van afkeuring vanuit België aan het adres van Iran”, aldus Scharf. Scharf pleit naar aanleiding van de escalatie voor waakzaamheid in ons land. “We moeten erop blijven toezien dat Joodse burgers en organisaties geen terroristische doelwitten worden”, besluit hij.

“We moeten erop blijven toezien dat Joodse burgers en organisaties geen terroristische doelwitten worden”

Philippe Scharf

Covoorzitter Forum der Joodse Organisaties

Philippe Scharf (rechts), covoorzitter van het Forum der Joodse Organisaties.© Gert Jochems

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER